Tuesday, November 19, 2013

Radoš Bajić: Izviniće mi se za sve uvrede zbog "Ravne gore" / "Blic Online" November 12, 2013


Blic Online
R. Pivljanin/D. Ivanović
12. 11. 2013.
Foto: G. Srdanov/P. Marković

Odavno jedna televizijska serija nije toliko podigla temperaturu u društvu kao što je to slučaj sa “Ravnom gorom” i zato ne čudi što je prva epizoda emitovana u nedelju uveče [Nov. 10] prikovala uz ekrane 2,27 miliona gledalaca u Srbiji.

Seriju u nedelju uveče pratilo 50 odsto TV gledalaca
 
Srbija se opet zbila u ideološke bunkere - simpatizeri komunističkog pokreta su protestovali ispred zgrade televizije zbog emitovanja serije, druga strana je, valjda, razočarana što već u prvoj epizodi nije bilo Dražinih četnika, a autor Radoš Bajić kaže da je samo hteo argumentovano da tretira jedan dramatičan period naše istorije.
 
- Prekjuče smo dostigli vršnu tačku oportunizma jednog dela naše javnosti prema ovoj seriji. A ti isti kada su pogledali prvu epizodu verovatno su se pitali protiv čega su protestovali i tek će se pitati. A verovatno će mi se izviniti za poneku uvredu koju su mi uputili. Nije naša misija nametanje nove istine o četnicima i partizanima, ali jeste demistifikacija nekih ideoloških zabluda i istorijskih nepravdi. Serija je u autorskom smislu mnogo dublja i ima za cilj da kao narod prepoznamo sebe - kaže za “Blic” Radoš Bajić i napominje da je zadovoljan prvim reakcijama na seriju.

Dobili smo podršku sa svih strana posle prve epizode: Radoš Bajić
 
- Što se mene tiče, reakcije su očekivane. Epizoda je bila najgledaniji program u nedelju, javljali su se i ljudi sa svih strana, iz zemlje i iz inostranstva, slali su mejlove, reagovali preko društvenih mreža. Suština je u tome da sam od početka znao šta smo napravili, koliko smo imali ozbiljan i profesionalan pristup i koliko smo sebe u to uložili - tvrdi Bajić.
 
Vuk Drašković: Razipnju Dražu i urlaju na Radoša Bajića
 
Vuk Drašković, jedan od onih koji je i sam bio ideološka meta, ima svoje viđenje strela upućenih na račun autora “Ravne gore”.
 
- Nema više ni Tita ni Draže, nema ni Jugoslavije, ali u toj mrtvoj državi još živi komunistička presuda protiv Ravne gore i njenog komandanta. Ponovo razapinju Dražu i urlaju na Radoša Bajića i njegovu seriju i to pre nego što su je i pogledali, a u toj hajci prednjače još živi srpski partizani i njihovo ideološko potomstvo. Mi smo od 45. videli hiljade partizanskih serija i filmova i uvek su im glavna meta bili Draža i Ravna gora. Na toj iskonstruisanoj ideološkoj optužnici protiv nekomunističke Srbije se i održavala Titova Jugoslavija. Zato će ova serija izazvati politički zemljotres, ali trebaće desetine ovakvih serija da zatamne šablone partizanske kinematografije - kaže Vuk Drašković.
 
Vuk Drašković
 
Đorđe Živadinović (22), koji glumi kralja Petra II, kaže da su do njega stigli pozitivni komentari, a da je za negativne saznao preko interneta.
 
- Moji prijatelji i porodica složni su da se najzad pojavila serija u kojoj će istorija biti prikazana onako bi i trebalo da bude, realno - kaže on.
 
Elementi
 
- Tačan naziv serije je “Dramska trilogija 1941-1945”, a prvi ciklus od 10 epizoda ima naslov “Ravna gora”
 
- 10 prvih jednočasovnih epizoda će se emitovati do polovine januara
 
- 2,27 miliona ljudi, ili 50 odsto televizijske publike gledalo je prvu epizodu u nedelju uveče
 
- 2.000 novih članova dobila je Fejsbuk stranica serije u vreme emitovanja
 
- 250 glumaca igra u seriji
 
Napad na Đerdapu
 
U ideološkoj ostrašćenosti prenebregava se jedan drugi kvalitet serije, a to je osvetljavanje malo poznatih istorijskih činjenica Drugog svetskog rata kao što je bila scena u prvoj epizodi koja je obradila prepad Nemaca na Sipski kanal u noći napada na Jugoslaviju.
 
- Bila je to diverzantska akcija Nemaca, za koju su imali kvalitetnu obaveštajnu pripremu, sa ciljem da spreči zaprečavanje Sipskog kanala u Đerdapskoj klisuri preko kog su jedino mogli da prelaze brodovi. Jugoslovenska vojska je izvršila pripreme da onesposobi kanal, što bi sprečilo Nemačku da dobija naftu iz rumunske rafinerije Ploešti. Pobili su naše oficire na spavanju, savladali i zarobili obezbeđenje Sipskog kanala - priča vojni analitičar Aleksandar Radić.


http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/419127/Rados-Bajic-Izvinice-mi-se-za-sve-uvrede-zbog-Ravne-gore
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****


No comments:

Post a Comment