Saturday, January 25, 2014

ОБЕЛЕЖЕНО 70 ГОДИНА СВЕТОСАВСКОГ КОНГРЕСА - Удружења припадника Југословенске војске у Отаџбини 1941-1945. године, Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета, Краљеве омладине и Српског покрета обнове January 24, 2014

У организацији Удружења припадника Југословенске војске у Отаџбини 1941-1945. године, Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета, Краљеве омладине и Српског покрета обнове одржан је 24. јануара скуп поводом седамдесет година од Светосавског конгреса, који се састао у селу Ба. Овом приликом представљен је и календар за 2014. годину који су заједнички приредили и објавили Удружење и Асоцијација.

 
 
Календар је поводом сто година од почетка Великог рата посвећен учешћу Драгољуба Михаиловића у Балканским ратовима и Првом светском рату, у којима се храбро борио за ослобођење српског народа и српских земаља, за шта је Михаиловић био одликован високим орденима Краљевине Србије, али и једним енглеским одликовањем.

Пред дупке испуњеном салом у Српском покрету обнове говорили су народни посланик Александар Чотрић, председник Асоцијације; Љубомир Станојловић, секретар Удружења; Милош Павковић у име издавача календара и историчар Немања Девић.

Они су истакли значај овог Конгреса одржаног од 26. до 28. јануара 1944. године, уз учешће скоро 400 делегата из свих крајева Југославије и на којем су били представници готово свих југословенских предратних политичких странака (осим тоталитарних организација као што су КПЈ и "Збор" Димитрија Љотића) и бројних националних, културних и научних удружења. Конгрес је својим једногласном усвојеним закључцима предвиђао да Југославија после Другог светског рата буде уређена као федерација, демократска и парламентарна монархија, у којој ће бити поштована основна људска права и верске слободе, а држава бити социјална и солидарна са свима којима је потребна помоћ друштва.

Говорници су истакли да Светосавски конгрес није био закаснела реакција на Заседање АВНОЈ-а у Јајцу, новембра 1943. године, већ Конгрес са далекосежним циљевима, који је имао потребан легитимитет, с обзиром на то да су на њему учестовали делегати из свих југословенских крајева, политички представници Срба, Хрвата, Словенаца, Муслимана и из свих релевантних политичких групација, међу којима и странке левице и републиканског опредељења.

- Друго Заседање АВНОЈ-а у Јајцу је био скуп једне политички странке, то је био партијски конгрес, а та партија је била пука агентура Стаљиновог СССР-а - рекао је Александар Чотрић и запитао - због чега је 29. новембар најсвечаније и најдуже прослављан у Србији, када на овом Заседању Србија није имала своје представнике и када је Заседање имало катастрофалне последице по српски народ у целини?

- Какав је однос једног народа према прошлости, такав је и према будућности. Зато, ако се не зна прошлост и не увиђају грешке, ризикује се да ће се грешке понављати и убдуће - закључио је Чотрић.

Присутни посетиоци на скупу били су из свих делова земље и српског расејања (Аустралија, Канада, Швајцарска...), међу којима и проф. арх. Спасоје Крунић, председник Меморијалног центра "Равна гора".

Сви гости скупа добили су на поклон примерке календара, "Равногорске читанке" и Билтена СПО.

Aleksandar Cotric
www.cotric.com


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment