Monday, January 13, 2014

Radošu Bajiću povelja Udruženja dramskih pisaca / "Mondo" January 5, 2014

Mondo
Tanjug
January 5, 2014

Predsedništvo Udruženja dramskih pisaca Srbije donelo je jednoglasnu odluku da dramskom piscu i reditelju, Radošu Bajiću, dodeli specijalnu Povelju za doprinos slobodi stvaralaštva u tumačenju novije srpske istorije.

Foto: MONDO/Petar Stojanović
 
Bajić je priznanje dobio kao autor igrane serije "Ravna gora", kojom se "iz istorijski  tačnog i objektivnog ugla, govori o tragici srpskog naroda 1941. godine i o autentičnim protagonistima te velike tragedije".
 
Stvarajući scenario za TV seriju "Ravna gora", koji je plod višegodišnjeg rada i temeljnog istraživanja, Bajić je otvorio pitanja o najosetljivijem periodu srpske istorije i međusrpskog rata od 1941. do 1945. godine.

U saopštenju se ističe da se "ovom pričom prvi put, iz istorijski tačnog i objektivnog ugla, govori o tragici srpskog naroda 1941. godine i o autentičnim protagonistima te velike tragedije. O svemu se govori bez ideoloških predrasuda, bez ambicije i namere da se stvore nove podele, da se ravnogorci pretvore u anđele, a da partizani budu demonizovani i kaljani; istinito se prikazuju bespuća i nacionalni sunovrat srpskog naroda u vreme Drugog svetskog rata".


http://mondo.rs/a649333/Zabava/Kultura/Radosu-Bajicu-povelja-Udruzenja-dramskih-pisaca.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****
 

No comments:

Post a Comment