Monday, January 13, 2014

"Ravna Gora" - Deseta epizoda - "RAVNA GORA" January 12, 2014 / "RTS - Radio-Televizija Srbije"

RTS - Radio-Televizija Srbije
January 5, 2014

U nedelju, 12. januara biće emitovana poslednja epizoda TV serije „Ravna gora“, prvog ciklusa velike dramske trilogije „1941-1945“, autora Radoša Bajića. Serija koja je od samog početka, već prvom epizodom privukla pažnju gledalaca i kritike, nedeljama je u žiži interesovanja i tema je mnogih polemika. Osim što nas je, nakon 70 godina podsetila na zbivanja u Srbiji s proleća 1941. godine, serija je svakako otvorila i mnoga do sada malo poznata poglavlja srpske istorije i postavila nova, do sada nepostavljana pitanja.

U poslednjoj desetoj epizodi „Ravne gore", čija se radnja odvija sredinom meseca maja 1941. godine, Stanoja Taralića zatičemo u nemačkom zatvoru u Ljigu. I dok streljački vod pred njegovim očima kosi dvojicu osuđenika, žandarmerijski kapetan ulazi u zatvorsku ćeliju i držeći spisak u rukama, čita upravo njegovo ime.

 
A u selu Struganik, u rodnoj kući vojvode Živojina Mišića, njegov sin Aca Mišić dočekuje svog starog ratnog druga, pukovnika Dragoljuba Mihailovića. Čeka se konačna odluka: hoće li se major Mišić pridružiti Draži i Brzom odredu...

 


 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****

No comments:

Post a Comment