Thursday, March 13, 2014

ОБИЉЕЖЕНО 68 ГОДИНА ОД ХАПШЕЊА ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА - 13. МАРТА 2014. / "СРНА"

СРНА
ВИШЕГРАД
13. МАРТА 2014.

Око 600 чланова и симпатизера Равногорског покрета Републике Српске и Србије обиљежило је данас у мјесту Ундруље или Дражевина код Вишеграда 68 година од када су припадници ОЗНЕ ухапсили генерала Дражу Михаиловића.

 
Равногорци и поклоници дјела Драже Михаиловића присуствовали су парастосу на Спомен-обиљежју генералу и његовим пратиоцима капетану Николи Мајсторовићу, мајору Драгиши Васиљевићу и поручнику Благоју Ковачу које је подигнуто у Ундруљама, гдје је генерал ухапшен 13. марта 1946. године, а његови саборци убијени.

Предсједник Равногорског покрета Републике Српске Јово Вукелић подсјетио је да је више од годину дана од када је у Србији прекинута потрага за посмртним остацима Драже Михаиловића, јер је копање на неколико потенцијалних локација, гдје се претпостављало да је генерал сахрањен, није дало никакве резултате или је то тако, како је навео, сервирано јавности.

"За нас је изузетно важно да је проведена сва законска процедура да се неометано може донијети пресуда о рехабилитацији Драже Михаиловића, чиме ће се признати и његова војска у отаџбини и идеја равногорског покрета", рекао је Вукелић.

Предсједник Равногорског покрета Србије, са сједиштем у Тополи, Предраг Богићевић рекао је да су Срби коначно схватили да им је угрожено српство, православље и вјера, што је доказ све масовнијег окупљања сваке године код Чичиног споменика у Добрунској Ријеци.

Архимандрит Јован Гардовић истакао је да је црква мјесто гдје се могу славити великани историје.

Он је позвао на јединство равногорских покрета, јер их је више у Србији, и упозорио Србе да никад више не пристану на оштре идеолошке и политичке подјеле које им никад добро нису донијеле.

На скупу у Дражевини били су припадници Равногорског покрета из Суботице, Новог Сада, Београда, Ваљева, Шабца, Крагујевца, Краљева, као и многих општина Републике Српске.

Окупљање равногораца, који су прије поласка у Држевину, у Вишеграду положили цвијеће на споменик Браниоцима Републике Српске, протекао је у мирној и достојанственој атмосфери.





 
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****

No comments:

Post a Comment