Sunday, March 09, 2014

Срби би морали да обележе стогодишњицу Првог светског рата на величанствен начин.

Први Светски Рат - Солунски Фронт - Српска Војска
 
 
Срби би морали да обележе стогодишњицу
Првог светског рата на величанствен начин.
 
1. Аустрија, Немачка, и Француска ће заједничким великим спектаклом стогодишњице почетка Првог светског рата обележити исти у Сарајеву 28. јуна 2014. године. Том приликом ће бити присутан велики број иностраних представника, као и Бечка филармонија. Планирано је и подизање споменика Фердинанду у Сарајеву.
2. САНУ припрема обележавање исте годишњице у Београду. На челу Комитета за припрему је проф. Др Драгољуб Р. Живојиновић. Планиран је семинар о Првом светском рату на коме би учествовали историчари света. Међутим, држава нема средстава да покрије трошкове па ја сугерирам да се званичници Републике Србије обрате Србима САД и Канаде са сугестијом да ови припреме тај семинар на некој мањој скали. Такође, да ти исти званичници сугерирају воћствима српских органиѕација у САД и Канади да организују заједно већи скуп Срба у једном од већих градова САД и припреме програм који би трајао цео дан.
3. Чувени редитељ Емир Кустурица помиње пројекат документарног филма у односу на почетак Првог светског рата. Истовремено је објавио да ће институт Иво Андрић да организује бројне прилике за ширење документације и књига по истом предмету у намери да открије истину о овом рату пред интернационалним форумима.
4. Историчари Европе планирају да се састану у Бечу у лето 2014. године и да ослободе Немачку и Аустрију од кривице за почетак Првог светског рата и да ту кривицу пребаце на Србију и Русију. Било би катастрофално за Србију да је запечаћена као кривац за почетак Првог светског рата у ком су милиони изгубили животе.
5. BBC ће емитовати програм кроз све четири године, обележавајући 100-годишњицу Првог светског рата.
6. Унија театара Европе обележиће разним представама стогодишњицу Првог светског рата, и међу њима и Југословенско драмско позориште у Београду.
7. 1.000 енглеске и белгијске школске деце сакупила је по прегршт земље са свих бојних поља Првог светског рата у Белгији. Иста је пренета у Енглеску где је освећена да би после тога била сахрањена као „света земља“ у, за то, посебно припремљеној комеморативној башти у Фландерсу.
8. Неколико земаља је почело пројекте да сакупи фотографије свих ратних гробова из Првог светског рата са написима, ако постоје.
9. У енглеској ће се одржати преко 2.000 представа поводом обележавања 100-годишњице Првог светског рата.
10. У Енглеској ђаци разних школа ће бити изведени да посете бојишта из Првог светског рата.
11. У припреми је поплава књига у 2014-ој години о Првом светском рату.
12. У Аустрији издавачи најављују мноштво нових књига о Првом светском рату. Државна телевизија ће емитовати тематски програм током читаве 2014. године.
13. Ја управо завршавам рукопис књиге ХЕРОЈИ СРБИЈЕ, као део пројекта „Хероји Србије“, с којом  покушавам да покажем да Србију неправедно криве за почетак Првог светског рата, а која је за победу у истом релативно жртвовала више него и једна друга нација на свету, и која је после истрајног инсистирања на важности Солунског фронта била дефинитивна снага у пробоју истог којим се прекратио тај рат и тиме спасило од смрти неколико милиона људских бића.
14. Народна библиотека Србије учествује у овом обележавању слањем више хиљада књига и часописа иностраним библиотекама. Архива Србије ће поводом стогодишњице Првог светског рата приредити изложбу непознатих докумената „Архива о рату“ која ће истовремено бити постављена у Београду, Бањалуци, Андрићграду, и Требињу.
15. Ја сам ступила у контакт са Њ.К.В. Престолонаследником Александром и Др. Славкom Драшковић, директором Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону по горњим, и они су у сагласности са потребом сарадње Матице и Дијаспоре у вези са горњим дешавањима.
16. За неке од детаља погледајете мој вебсајт: http://www.heroesofserbia.com/. Можете да ми се обратите и редовном поштом на: Aleksandra Rebic, P.O. Box 95551, Hoffman Estates, IL 60195 U.S.A., или електронском поштом на: heroesofserbia@yahoo.com.
17. Молим Вашу дозволу да Вас повремено обавештавам о дешавањима у вези са горњим, а из српско-америчке перспективе.
 
Искрено ваша,
Александра Ребић
Чикаго
Jануар 2014.
 
______________
 

 

No comments:

Post a Comment