Thursday, March 20, 2014

Недићева рехабилитација пред Апелационим судом / "Политика" March 19, 2014

Политика
Б. Билбија
Oбјављено: 19.03.2014.

Жалба на одбацивање захтева за рехабилитацију Милана Недића поднета због „битне повреде одредаба поступка.”

Милан Недић обилази љотићевски јединицу у Београду
(Фото www.pogledi.rs)
 
Подносиоци захтева за рехабилитацију Милана Недића, председника пронемачке Владе Србије током Другог светског рата, уложили су жалбу на одлуку Вишег суда у Београду, којом се одбацује захтев за рехабилитацију генерала, уз образложење да је правно неуредан. Како је наведено, жалба је поднета због битне повреде одредаба ванпарничног, односно парничног поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и погрешне примене материјалног права.

Александар Недић, праунук Милана Недића (генерал је рођени брат његовог прадеде) и генерални секретар Српског либералног савета (СЛС), каже за „Политику” да је жалбу Апелационом суду у Београду поднео њихов правни заступник, адвокат Зоран Живановић.

– Осим у моје, жалба је поднета и у име Удружења политичких затвореника и жртава комунистичког режима, као и Српског либералног савета, који је програмски наследник Српске либералне странке. Наш правни заступник је објаснио све нејасноће које је нижестепени суд имао око рехабилитације генерала Недића, а ми подносиоци се надамо да ће додатна образложења помоћи надлежном суду да покрене рехабилитацију – каже Недић.

Њихова је жеља, како тврди, да на рочишту изнесу аргументе који су широј јавности Србије мало познати или сасвим непознати: да је Недић спасао преко 350.000 Срба из НДХ, да ниједан Србин није био мобилисан и на силу одведен на Источни фронт, да Недић није оснивач Бањичког логора, већ је то била била комесарска управа под Миланом Аћимовићем, као и да влада Милана Недића нема везе са оснивањем логора Сајмиште, јер је он био на територији НДХ.

– Управа и стражари Сајмишта били су Немци или усташе, а са београдске стране, у организацији Немаца, превожени су београдски и српски Јевреји, директно по заповести Гестапоа. Сви ови документи се могу наћи у архивама града Београда и Архиву Србије, па је то веома лако проверити. Тадашња српска влада под руководством Милана Недића, одговорно тврдим, нема никакве везе са ликвидацијама и мучењима логораша на Сајмишту. Уосталом, лично је Недић спасао председника и секретара Јеврејске општине у Београду, дотурајући им лажна документа, како би пребегли у италијанску окупациону зону – тврди генералов праунук.

Генерални секретар СЛС-а уверава да би Србија била подељена између Бугара, Мађара и НДХ да Недић није прихватио да преузме формирање владе на наговор 360 српских интелектуалаца, са академиком Александром Бјелићем на челу. То је био, да подсетимо, „Проглас српском народу”, којим су припадници тадашње елите позвани да стану на страну нацистичке Немачке.

– Да није прихватио, био би то крај Србије. О томе је писао и економски саветник Трећег рајха Херман Нојбахер у својој књизи. Посебан, лични угао, даје и чињеница да је Недић прихватио ову функцију тек након погибије сина у експлозији у Смедереву, иако му је било нуђено много раније. Он је свесно жртвовао себе, како би спасао Србију од потпуне пропасти – објашњава Недић.

Поступак рехабилитације је један од начина да се утврди шта је и ко је био Милан Недић, и каква је његова улога у српској историји, сматра праунук.

– Недић је трагична личност српске историје. Сматрам да је Дража Михаиловић, за разлику од Недића, био аутентични антифашиста, а да је Недић био на челу пронемачке владе, али и патриота који се трудио да у тим крвавим данима спасе што већи број српских глава. И тврдим да он, за разлику од Димитрија Љотића, није био нациста. Зато верујем да је потребна рехабилитација Милана Недића, без икакве глорификације његове личности. Томе би свакако допринела јавна и отворена расправа о улози како Недића тако и Драже Михаиловића и Јосипа Броза у историјским дешавањима 20. века – каже генерални секретар СЛС-а Александар Недић.


Б. Билбија
Oбјављено: 19.03.2014.

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Nediceva-rehabilitacija-pred-Apelacionim-sudom.sr.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment