Thursday, March 13, 2014

Odbijena rehabilitacija Milana Nedića / "Politika" March 12, 2014

Politika
Bojan Bilbija
Objavljeno: 12.03.2014.

Sedam godina posle podnošenja zahtev odbačen kao neuredan, a protiv rešenja Višeg suda moguće je podneti žalbu

Milan Nedić govori na skupu u vreme okupacije tokom Drugog svetskog rat

Viši sud u Beogradu nedavno je odbacio zahtev za rehabilitaciju generala Milana Nedića, predsednika kvislinške marionetske vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata, saznaje „Politika”. Zahtev koji su podneli Srpska liberalna stranka, to jest njen pravni naslednik Srpski liberalni savet, zatim Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, i Aleksandar Nedić, praunuk Milana Nedića, rešenjem Višeg suda odbačen je – kao neuredan. Protiv ovog rešenja dozvoljena je žalba pred Apelacionim sudom.

Navodi se da predlagači nisu dostavili dokaz iz koga „proizlazi da su navedeni predlagači zainteresovana pravna lica za podnošenje zahteva za rehabilitaciju”, a da pravni zastupnik Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima Vojislav Krompić nije pristupio ročištu 27. septembra prošle godine. Krompić je inače ranije prošle godine preminuo, dok je Slobodan Mavrenović, nekadašnji pravni zastupnik SLS-a, napustio advokatsku delatnost, da bi ga zvanično nasledio beogradski advokat Zoran Živanović.

Aleksandar Nedić, praunuk Milana Nedića i generalni sekretar Srpskog liberalnog saveta, objašnjava da su, kao podnosioci zahteva za rehabilitaciju, veoma neprijatno iznenađeni odlukom Višeg suda u Beogradu.

– Veoma nas je iznenadilo što je odbijen naš zahtev za rehabilitaciju generala Milana Nedića, pod obrazloženjem da je pravno neuredan. Podsećam da je zahtev pisao iskusni pravnik, advokat Zoran Živanović, koji je između ostalog pravni zastupnik u Hagu, a u Srbiji radi na rehabilitaciji generala Draže Mihailovića. Čudi nas, takođe, što je nadležni sud tek sada uvideo da je zahtev pravno neuredan, iako je on podnet još 2007. U januaru 2009, sud nam je naložio da mu pribavimo popis spisa materijala Milana Nedića. To su dokumenti, naslovi knjiga, novinski članci, koje je trebalo priložiti sudu radi rehabilitacije. Sud je najveći deo toga odavno od nas dobio, ali uprkos tome proces praktično nije ni započeo – kaže Nedić.

Deo traženog materijala odnosio se na dosije Milana Nedića, koji je preuzet od Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a sada se nalazi u Arhivu Srbije i ima 1.645 strana, dodaje generalov praunuk. Ova obimna dokumentacija neophodna je u procesu rehabilitacije, ali još u maju 2009, Arhiv Srbije je saopštio da zbog velikih troškova nije u stanju da dostavi sudu fotokopiju ovog dosijea, navodi Nedić.

– Lično sam uveren da odugovlačenje nije pravne prirode, već da iza svega stoji nešto drugo. Mi ćemo uložiti žalbu, a naš pravni zastupnik ju je već pripremio i očekujemo da će sud konačno da pristupi rehabilitaciji. Lično ne mogu ni da pomislim da je pravno moguće odbiti rehabilitaciju mog pradede, pre svega imajući u vidu da on nikada nije osuđen, niti je protiv njega podignuta bilo kakva optužnica – poručuje Aleksandar Nedić.

Podsetimo, Milan Nedić bio je odlikovani oficir srpske vojske u balkanskim ratovima, a kao pukovnik u Prvom svetskom ratu komandovao je brigadom u proboju Solunskog fronta. Između dva rata bio je načelnik Glavnog generalštaba Vojske Kraljevine Jugoslavije, a od 1939. i ministar vojske i mornarice. Zbog zalaganja za svrstavanje uz Adolfa Hitlera, usled nespremnosti Jugoslavije za rat, smenjen je 1940, a reaktiviran godinu dana kasnije, uoči Aprilskog rata.

Prihvatio je mesto predsednika kvislinške vlade 29. avgusta 1941, sprovodeći nemačku politiku i ideologiju. Pripisuju mu se zasluge za spasavanje stotina hiljada srpskih i drugih izbeglica iz NDH. U oktobru 1944. beži u Austriju, da bi ga britanske snage isporučile Beogradu u januaru 1946. godine. Beogradske novine objavile su 5. februara 1946. da je Nedić izvršio samoubistvo u zatvoru, skočivši kroz prozor. Mesto gde je sahranjen zvanično nikada nije saopšteno.

Dosije u arhivskoj građi BIA

Marija Nenadić, ovlašćeno lice za arhivsku građu BIA u Arhivu Srbije, potvrđuje za naš list da je zahtev za pribavljanje dokaza u vezi sa postupkom za rehabilitaciju Milana Nedića primljen od Okružnog suda u Beogradu 30. marta 2009. godine. „Odgovorili smo 4. maja i obavestili sud da se u Arhivu Srbije nalazi dosije za pokojnog Milana Nedića i da se sastoji od 1.645 strana. Međutim, upravo u tom periodu Arhiv nije imao materijalnih mogućnosti za kopiranje tako obimnih dosijea, što je potrajalo nekoliko meseci. Zbog toga smo dostavili takozvani popis spisa materijala, odnosno sadržaj Nedićevog dosijea na 14 strana. Zamolili smo sud da nas obavesti koja dokumenta iz navedenog dosijea su im potrebna, kako bismo im te materijale dostavili i napomenuli da je neophodno da Okružni sud snosi troškove kopiranja. Od Okružnog suda nikada nismo dobili odgovor, niti novi zahtev. Mi smo, naravno, uvek otvoreni za saradnju sa svim državnim organima”, objašnjava Marija Nenadić.


Bojan Bilbija
Objavljeno: 12.03.2014.

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Odbijena-rehabilitacija-Milana-Nedica.lt.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment