Monday, September 08, 2014

Bек од почетка битке на Гучеву (битка на Дрини Септембар 1914) - Aустроугарски каплар Јосип Броз и потпоручник војске Краљевине Србије, Драгољуб Михаиловић

Лево – аустроугарски каплар Јосип Броз, на положају,
као припадник 42. домобранске дивизије
Десно – потпоручник војске Краљевине Србије, Драгољуб Михаиловић на Солунском фронту
 
Autor: Урош Парезановић
 
"08. cептембар 1914, век од почетка битке на Гучеву, вођене у оквиру друге аустроугарске офанзиве у Првом светском рату. О овој офанзиви и бици се годинама из идеолошких разлога врло мало знало. Зашто? Зато што је у тој бици настала ова фотографија "највећег сина наших народа и народности" како нишани на припаднике једног од тих народа. Слика која показује да званична прича о његовом "робовању због анти ратних ставова" није тачна.
 
 
"Лево – аустроугарски каплар Јосип Броз на положају, као припадник 42. домобранске – ВРАЖЈЕ дивизије, која је свој надимак у потпуности оправдала незапамћеним зверствима и злочинима које су њени припадници починили над српским народом у Мачви. За своје „заслуге“ у кампањама у Србији унапређен је у старијег водника.

"Десно – потпоручник војске Краљевине Србије, Драгољуб Михаиловић на Солунском фронту, носилац Сребрне медаље за храброст (1913.), Златне медаље за храброст (1915.), Енглеског војног крста (1917.) и Ордена белог орла са мачевима IV реда (1918.). Официр који је после тешког рањавања одбио да оде у позадину, него је захтевао да се врати на фронт и кога је у својој наредби од 05. јуна 1917. пред целом Првом армијом похвалио лично војвода Живојин Мишић."


Урош Парезановић
September 2014


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment