Wednesday, August 05, 2015

Dan sećanja na stradanje Srba i žalosti zbog Oluje / "B92" [Beta] August 5, 2015

B92
Beta
August 5, 2015

U Srbiji se obeležava Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u ratovima '90, a proglašen je i Dan žalosti povodom 20 godina od progona Srba u akciji "Oluja".

Foto: Tanjug
 
Pre tačno dve decenije, 5. avgusta, iz Hrvatske je proterano više od 200.000, a ubijeno i nestalo skoro 2.000 Srba. Vlada je apelovala na građane da u podne zastanu uz sirene i zvona sa hramova Srpske pravoslavne crkve i odaju poštu stradalima.

Parastos nastradalima u Hrvatskoj i BiH biće održan u Crkvi Svetog Marka u 11 časova.

Godišnjica "Oluje" biće obeležena nizom manifestacija, pa će tako u Beogradu u 11 časova na Savskom trgu predstavnici više udruženja ratnih veterana i invalida položiti vence na spomenik "Žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990. – 1999. godine".

Na platou ispred Skupštine grada, deset minuta pre podneva biće odata počast žrtvama "Oluje", a najavljeno je prisustvo gradskih zvaničnika. U Sava centru u 14 sati počeće Memorijalna akademija u organizaciji Koalicije udruženja izbeglica.

I Srpska radikalna stranka obeležiće godišnjicu "Oluje" skupom ispred ambasade Hrvatske, a protest je zakazan za 17 sati.

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je medijske kuće da se "striktno pridržavaju obaveza o obeležavanju dana žalosti, koje su jasno definisane zakonskim odredbama".

“Mediji su dužni da svoje programske šeme detaljno prilagode danu žalosti, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, kao i da emituju prikladnu muziku i emisije, umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih sadržaja sa zabavnom i narodnom muzikom”, navodi se u saopštenju.

Na naslovnim stranama dnevnih novina koje treba da budu isključivo u crnoj i beloj boji, što važi i za fotografije, potrebno je objaviti i odluku o proglašenju dana žalosti i njegovom obeležavanju.

Zbog dana žalosti danas je otkazan i program sabora Trubača u Guči.

U skladu sa Zakonom, obavezu da prilagode svoje programe imaju i sve ustanove culture.



http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=08&dd=05&nav_category=12&nav_id=1023562


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****


No comments:

Post a Comment