Saturday, November 09, 2019

Чича Дража још није добио улицу у Крагујевцу / Čiča Draža još nije dobio ulicu u Kragujevcu / "Politika" Nov. 5, 2019

Politika
November 5, 2019
Аутор: Бране Карталовић

Чича Дража још није добио улицу у Крагујевцу

У МЗ „Десимировац” кажу да су само примили к знању предлог групе житеља тог села, али да коначну одлуку тек треба да донесе градска комисија за доделу назива улицама.


Панорама Крагујевца (Фото Б. Карталовић)


Kрагујевац – Вест која се у недељу по подне појавила на многим српским и међународним порталима, изгледа – није тачна: Драгољуб Дража Михаиловић, командант Југословенске краљевске војске (у отаџбини) није добио улицу у Крагујевцу.
Информацију о успеху иницијативе Покрета обнове Краљевине Србије („одметнути” чланови Српског покрета обнове), којом се та политичка организација похвалила једном медију, јуче је демантовала Информативна служба Скупштине града Крагујевца, која нам је саопштила да је реч о предлогу месне заједнице „Десимировац”.
Међутим, изгледа да ни та информација није сасвим тачна, будући да су нам у МЗ „Десимировац” казали да су они само примили к знању предлог једне групе житеља тог села, напомињући да коначну одлуку о покренутој иницијативи тек треба да донесе надлежна градска комисија за доделу имена улицама на територији града Крагујевца.
Била је једна група људи у Десимировцу која је предложила да се њихова улица назове по Дражи Михаиловићу, а ми смо, као руководство месне заједнице, само формално то прихватили, јер је у нашем селу било и мишљења да та иницијатива није примерена. Званично, никаква одлука тим поводом није донета. О томе тек треба да се изјасни надлежна градска комисија на територији града Крагујевца. Све је то сада на вишем нивоу – изјавио је за „Политику” председник МЗ „Десимировац” Милутин Милојевић.


Dragoljub Draza Mihailovic
Према наводима бројних електронских медија који су се огласили у недељу по подне, Покрет обнове краљевине Србије је тог дана „славодобитно” саопштио да је њихову иницијативу подржао градски парламент, нагласивши да је Крагујевац, том одлуком, постао „први већи град у Србији чија је једна улица добила назив по ђенералу Михаиловићу”.
Крагујевачка скупштина је прихватила иницијативу Покрета обнове Краљевине Србије, па је тиме, након судске, извршена и морална рехабилитација једног од најзначајнијих историјских личности Србије. Очекујемо да тим путем крену и други градови – изјава је заменика председника ПОКС-а Мирка Чикириза коју су пренели многи портали, не само национални.
Занимљиво је да ни запослени у МЗ „Десимировац”, са којима смо јуче разговарали пре него што смо добили изjаву председника тог органа локалне самоуправе, уопште нису чули да је први герилац у Другом светском рату добио улицу у том селу. Они су још додали да немају појма о чему је реч, јер су у месну заједницу упућени пре месец дана.
Вест да је Чича Дража добио улицу у Крагујевцу покренула је лавину коментара на друштвеним мрежама. Једни су поручивали да „улицу у граду црвеног барјака сада треба да добију Недић и љотићавац Марисав Петровић”, а други су затражили да се маршалу Јосипу Брозу Титу, вођи другог антифашистичког покрета – „врати његова улица”.


*****

Politika
November 5, 2019
Autor: Brane Kartalović

Čiča Draža još nije dobio ulicu u Kragujevcu

U MZ „Desimirovac” kažu da su samo primili k znanju predlog grupe žitelja tog sela, ali da konačnu odluku tek treba da donese gradska komisija za dodelu naziva ulicama.


Панорама Крагујевца (Фото Б. Карталовић)

Kragujevac – Vest koja se u nedelju po podne pojavila na mnogim srpskim i međunarodnim portalima, izgleda – nije tačna: Dragoljub Draža Mihailović, komandant Jugoslovenske kraljevske vojske (u otadžbini) nije dobio ulicu u Kragujevcu.

Informaciju o uspehu inicijative Pokreta obnove Kraljevine Srbije („odmetnuti” članovi Srpskog pokreta obnove), kojom se ta politička organizacija pohvalila jednom mediju, juče je demantovala Informativna služba Skupštine grada Kragujevca, koja nam je saopštila da je reč o predlogu mesne zajednice „Desimirovac”.


Međutim, izgleda da ni ta informacija nije sasvim tačna, budući da su nam u MZ „Desimirovac” kazali da su oni samo primili k znanju predlog jedne grupe žitelja tog sela, napominjući da konačnu odluku o pokrenutoj inicijativi tek treba da donese nadležna gradska komisija za dodelu imena ulicama na teritoriji grada Kragujevca.


Bila je jedna grupa ljudi u Desimirovcu koja je predložila da se njihova ulica nazove po Draži Mihailoviću, a mi smo, kao rukovodstvo mesne zajednice, samo formalno to prihvatili, jer je u našem selu bilo i mišljenja da ta inicijativa nije primerena. Zvanično, nikakva odluka tim povodom nije doneta. O tome tek treba da se izjasni nadležna gradska komisija na teritoriji grada Kragujevca. Sve je to sada na višem nivou – izjavio je za „Politiku” predsednik MZ „Desimirovac” Milutin Milojević.



Dragoljub Draza Mihailovic

Prema navodima brojnih elektronskih medija koji su se oglasili u nedelju po podne, Pokret obnove kraljevine Srbije je tog dana „slavodobitno” saopštio da je njihovu inicijativu podržao gradski parlament, naglasivši da je Kragujevac, tom odlukom, postao „prvi veći grad u Srbiji čija je jedna ulica dobila naziv po đeneralu Mihailoviću”.
Kragujevačka skupština je prihvatila inicijativu Pokreta obnove Kraljevine Srbije, pa je time, nakon sudske, izvršena i moralna rehabilitacija jednog od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije. Očekujemo da tim putem krenu i drugi gradovi – izjava je zamenika predsednika POKS-a Mirka Čikiriza koju su preneli mnogi portali, ne samo nacionalni.
Zanimljivo je da ni zaposleni u MZ „Desimirovac”, sa kojima smo juče razgovarali pre nego što smo dobili izjavu predsednika tog organa lokalne samouprave, uopšte nisu čuli da je prvi gerilac u Drugom svetskom ratu dobio ulicu u tom selu. Oni su još dodali da nemaju pojma o čemu je reč, jer su u mesnu zajednicu upućeni pre mesec dana.
Vest da je Čiča Draža dobio ulicu u Kragujevcu pokrenula je lavinu komentara na društvenim mrežama. Jedni su poručivali da „ulicu u gradu crvenog barjaka sada treba da dobiju Nedić i ljotićavac Marisav Petrović”, a drugi su zatražili da se maršalu Josipu Brozu Titu, vođi drugog antifašističkog pokreta – „vrati njegova ulica”.


http://www.politika.rs/sr/clanak/441299/Cica-Draza-jos-nije-dobio-ulicu-u-Kragujevcu


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment