Monday, November 18, 2019

VIDEO / Улица Драже Михаиловића у Крагујевцу – једни се љуте, други одобравају / Ulica Draže Mihailovića u Kragujevcu – jedni se ljute, drugi odobravaju / "RTS" / Nov. 16, 2019

РТС - Радио Телевизија Србије
АУТОР: НЕВЕНКА ЂЕЛИЋ
November 16, 2019

Улица Драже Михаиловића у Крагујевцу – једни се љуте, други одобравају.

Велику пажњу јавности ових дана изазвала је вест да је улица у Десимировцу код Крагујевца добила име Ђенерала Драже Михаиловића. И док једни такву одлуку сматрају историјском и пре свега етичком грешком, други се позивају на Закон о изједначавају припадника партизанског и четничког покрета.


Улица у Десимировцу, селу код Крагујевца, која ће носити име Драгољуба Михаиловића дуга је око 700 метара и има двадесетак кућа.

Њени житељи су пре годину дана предали Месној заједници предлог да улица добије име по команданту Југословенске краљевске војске у отаџбини.

"Ми смо предлагали нека имена становника ове улице, није могло да прође. Неко је дао предлог, можда сам и ја, Драгољуба Драже Михаиловића, ми смо прихватили", каже Драган Вилотијевић.

"Једни се љуте, други одобравају. Најбоље је да се договоре и да опросте једни другима, ако могу то да учине", каже Бојан Радосављевић.


Одређивање назива безимених улица на територији града Крагујевца, спроведено је у оквиру пројекта ажурирања адресног регистра. Око 1.200 предлога из свих месних заједница, прослеђено је Министарству државне управе и локалне самоуправе.


"Владина комисија, биће јако ригорозна, за свако лице су тражили тачно да се утврди, уколико је било живо у периоду 1941-1945, какав је његов утицај и значај био у Народноослободилачкој борби, и тек по добијању те сагласности, ми смо онда ишли на седницу Супштине града, где смо то и усвојили", каже Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града Крагујевца.


Руку за генерала Дражу, подигли су и крагујевачи одборници. Нико није био против.


Историчари подсећају да је Михаиловић правно рехабилитован, али да се историјске чињенице нису промениле. За део њих, он је и даље ратни злочинац. И социолози оцењују да је то веома озбиљно питање о којем је мишљење јавности подељено.


"Мислим да је, са становишта друштвене целисходности, лоше поново потпиривати поделе унутар друштва и на локалном, и на мезо, и на макро нивоу, нарочито зато што смо ми ових деценија баштинили традицију победника", каже социолошкиња Лела Вујошевић.


Одлука о називу улице, посвађала је и крагујевачке политичаре. И док траје њихов рат саопштењима и најава да ће скинути таблу са именом Драже Михаиловића, када буде постављена, житељи Десимировца су једногласни.


"Не може да се скида, ми ћемо то бранити", каже Драган Вилотијевић из Десимировца, додајући да су се мештани тако договорили и да ће тако остати.



http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3739161/ulica-draze-mihailovica-u-kragujevcu--jedni-se-ljute-drugi-odobravaju.html

*****

RTS - Radio Televizija Srbije
AUTOR: NEVENKA ĐELIĆ
November 16, 2019

Ulica Draže Mihailovića u Kragujevcu – jedni se ljute, drugi odobravaju.

Veliku pažnju javnosti ovih dana izazvala je vest da je ulica u Desimirovcu kod Kragujevca dobila ime Đenerala Draže Mihailovića. I dok jedni takvu odluku smatraju istorijskom i pre svega etičkom greškom, drugi se pozivaju na Zakon o izjednačavaju pripadnika partizanskog i četničkog pokreta.



Ulica u Desimirovcu, selu kod Kragujevca, koja će nositi ime Dragoljuba Mihailovića duga je oko 700 metara i ima dvadesetak kuća.


Njeni žitelji su pre godinu dana predali Mesnoj zajednici predlog da ulica dobije ime po komandantu Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini.


"Mi smo predlagali neka imena stanovnika ove ulice, nije moglo da prođe. Neko je dao predlog, možda sam i ja, Dragoljuba Draže Mihailovića, mi smo prihvatili", kaže Dragan Vilotijević.


"Jedni se ljute, drugi odobravaju. Najbolje je da se dogovore i da oproste jedni drugima, ako mogu to da učine", kaže Bojan Radosavljević.


Određivanje naziva bezimenih ulica na teritoriji grada Kragujevca, sprovedeno je u okviru projekta ažuriranja adresnog registra. Oko 1.200 predloga iz svih mesnih zajednica, prosleđeno je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.


"Vladina komisija, biće jako rigorozna, za svako lice su tražili tačno da se utvrdi, ukoliko je bilo živo u periodu 1941-1945, kakav je njegov uticaj i značaj bio u Narodnooslobodilačkoj borbi, i tek po dobijanju te saglasnosti, mi smo onda išli na sednicu Supštine grada, gde smo to i usvojili", kaže Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca.


Ruku za generala Dražu, podigli su i kragujevači odbornici. Niko nije bio protiv.


Istoričari podsećaju da je Mihailović pravno rehabilitovan, ali da se istorijske činjenice nisu promenile. Za deo njih, on je i dalje ratni zločinac. I sociolozi ocenjuju da je to veoma ozbiljno pitanje o kojem je mišljenje javnosti podeljeno.


"Mislim da je, sa stanovišta društvene celishodnosti, loše ponovo potpirivati podele unutar društva i na lokalnom, i na mezo, i na makro nivou, naročito zato što smo mi ovih decenija baštinili tradiciju pobednika", kaže sociološkinja Lela Vujošević.


Odluka o nazivu ulice, posvađala je i kragujevačke političare. I dok traje njihov rat saopštenjima i najava da će skinuti tablu sa imenom Draže Mihailovića, kada bude postavljena, žitelji Desimirovca su jednoglasni.


"Ne može da se skida, mi ćemo to braniti", kaže Dragan Vilotijević iz Desimirovca, dodajući da su se meštani tako dogovorili i da će tako ostati.



http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3739164/ulica-draze-mihailovica-u-kragujevcu--jedni-se-ljute-drugi-odobravaju.html


VIDEO:

"Ulica Draže Mihailovića u Kragujevcu – jedni se ljute, drugi odobravaju"

Posted on YouTube by "RTS Sajt - Zvanični kanal"
Published on Nov. 16, 2019

"Veliku pažnju javnosti ovih dana izazvala je vest da je ulica u Desimirovcu kod Kragujevca dobila ime Đenerala Draže Mihailovića. I dok jedni takvu odluku smatraju istorijskom i pre svega etičkom greškom, drugi se pozivaju na Zakon o izjednačavaju pripadnika partizanskog i četničkog pokreta."





https://youtu.be/4UJ2Dv40SRo

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment