Saturday, April 25, 2009

Држава тражи гроб Драже Михаиловића

Politika Online

Драган Влаховић

April 25, 2009



Основана стручна комисија која ће испитати могућа места погубљења и почивалишта првог човека Југословенске војске у отаџбини.



Државна комисија која ће истражити место погубљења и вечног почивалишта Драгољуба – Драже Михаиловића, начелника Главног штаба Југословенске војске у отаџбини, почеће да ради у понедељак, 27. априла, одлука је са прекјучерашњег састанка у Министарству правде. Састанку су присуствовали Слободан Хомен, државни секретар у Министарству правде, Слободан Радовановић, републички тужилац, највиши представници Војнобезбедносне агенције и Безбедносноинформативне агенције и Загорка Доловац, окружни тужилац у Београду.

Чланови комисије, како „Политика” сазнаје, биће људи од науке, познаваоци тог периода, упућени у проблематику, али и представници тужилаштва и правосуђа. Зна се, за сада, да су то Слободан Хомен, из Министарства правде, Момчило Павловић, директор Института за савремену историју у Београду, Миладин Милошевић, директор Архива Југославије у Београду, Миладин Гавриловић, управник Задужбине краља Петра Првог на Опленцу, Драган Влаховић, историчар и новинар листа „Политика”, и људи из тужилаштва које буде одредио први човек те установе. Упадљиво је да у њеном раду неће учествовати нико из БИА или ВБА, чиме је наглашена намера да се избегну било какве манипулације у раду комисије. У овом случају, подсетимо, деценијама је много тога што се догађало, и доброг и лошег, приписивано људима из Озне, Удбе, државне безбедности, па у најновијем времену и активностима БИА и ВБА.

Ваља напоменути да од завршетка Другог светског рата 1945. године држава није предузимала никакве истражне радње за утврђивање историјских чињеница којима ће се занимати ова сада успостављена комисија.

Тим поводом Слободан Хомен каже да је основна идеја формирања и рада комисије искључиво бављење проналажењем места где је стрељан и сахрањен Дража Михаиловић.

– Извесно је да се нико од њених чланова неће бавити политичком или идеолошком позадином збивања у четворогодишњем ратном вихору из прве половине прошлог века. Наше је да истражимо случај до краја, за шта имамо пуну подршку. Мислим да је цивилизацијски ред да држава обави тај посао и коначно стави тачку на многе спекулације о томе које се с времена на време појављују и у домаћој и у страној јавности, посебно међу људима у расејању – објашњава Слободан Хомен додајући да би о свему осталом требало да одлучују правосудни органи, људи од науке...

С обзиром на то да вишедеценијски напори многобројних домаћих и страних истраживача да пронађу документа и писане трагове о том догађају нису дали жељене резултате, чланови Комисије посебну пажњу усмериће на казивања сведока тих збивања заснована искључиво на чињеницама. Ту су пре свега сведоци који очекују да их надлежни државни органи ослободе заклетве на ћутање, што може да уследи већ средином следеће недеље. Њихова сазнања, по ономе што је већ незванично обављено, биће веома брзо, сасвим сигурно, путоказ проналажењу места стрељања и сахране Драгољуба – Драже Михаиловића.


Драган Влаховић

[објављено: 25/04/2009]



http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Drzava-trazi-grob-Draze-Mihailovica.sr.html




__________________


Please feel free to contact me, Aleksandra, at ravnagora@hotmail.com

__________________

No comments:

Post a Comment