Wednesday, April 01, 2009

U Vojnom arhivu Srbije u Ozninom dosijeu ni slova o Dražinoj smrti





Ekskluzivno: „Blic” u Vojnom arhivu Srbije U Ozninom dosijeu ni slova o Dražinoj smrti


Autor: Tanja Nikolić-Đaković 01.04.2009. - 07:52



Pedeset godina nakon što je zapečaćen, tajni dosije koji je vojska vodila sve do egzekucije o Draži Mihailoviću, ovaj dokument nije više tajni. Vojni arhiv, po odluci ministra odbrane Dragana Šutanovca, stavio je juče “Blicu” na uvid đeneralov personalni dosije i ostala dokumenta. Tajni spisi, koje je još pre četiri godine Vojni sud prosledio Arhivu, ne razotkrivaju, međutim, jednu od najčuvanijih decenijskih tajni. Podaci o mestu egzekucije i sahranjivanju đenerala Draže ne nalaze se u ovim spisima!


Prostorije označene brojem 312 obezbeđene su gvozdenim rešetkama. One se zatvaraju na kraju radnog dana i na njih se stavlja pečat. Skida se svakog jutra, uvek po istoj proceduri, uz neophodnu naredbu načelnika. U tim prostorijama Vojni arhiv otvorio nam je oko 6.000 digitalizovanih strana najstrože čuvanih spisa, među kojima su stenogrami sa suđenja Mihailoviću. Tu je kompletna dokumentacija iz procesa, strane i strane uredno vođenog stenograma, presuda, ali nijedan od tih papira ne sadrži zapisnik o izvršenju smrtne kazne. Među tim dokumentima nema baš ništa ni o tome gde je, kada i pod kojim uslovima pokopan đeneral Draža.

Ni slova o tome ni u jednoj od sedam kutija u kojima je pohranjena ova arhivska građa u 52 fajla. Ničeg nema osim sudskih spisa i siromašnog personalnog dosijea zavedenog pod brojem K-1034/389. On sadrži osnovne podatke, imena, godine, mesto rođenja, imena roditelja, dece, žene, mesta službovanja, činove, ordenja, nagrade, učešće u ratovima. Tu je, međutim, originalna molba za pomilovanje đenerala pisana svojeručno na jednoj strani crnim mastilom, nečitkim ćiriličnim pismom.


U Vojsci Srbije tvrde da je pitanje da li su podaci o egzekuciji i sahrani bilo gde zavedeni ili su odmah po zavođenju uništeni. Pretpostavka je da novooformljena vojska u to vreme nije smela ni da se usudi da pohranjuje takav dokument.


Da li podatke krije Bezbednosno-informativna agencija? Tamo tvrde da nikada nisu posedovali te informacije i da je arhivska građa iz tog perioda prebačena u Arhiv Srbije, odnosno Beograda, ali da ne sadrži tražene podatke.


Da je egzekucija kao i mesto sahranjivanja uredno dokumentovano u nekom od dosijea, uporno tvrdi Ljubo Lazarevski (83), bivši podoficir KNOJ-a. On je bio zatvorski čuvar Draže Mihailovića sve do njegovog poslednjeg časa i jedini je preživeli svedok pogubljenja komandanta Kraljevske vojske. Bar po njegovoj tvrdnji.


- U dosijeu je bila uvrštena presuda. A uz nju i izvršenje presude. To podrazumeva zapisnik i fotografije sa egzekucije. One su postojale i bile zavedene i one sigurno negde postoje i danas - kaže Lazarevski. Bilo je više navodnih svedoka egzekucije. Navodili su različita mesta pogubljenja, od Marinkove bare kod Beograda do Ade Ciganlije. Lazarevski i dalje tvrdi da je prisustvovao pogubljenju Mihailovića i da je četnički đeneral sa još devet osuđenika streljan u 1.30 sati posle ponoći 18. jula 1946. godine u bagremovoj šumi na 150 do 200 metara od Belog dvora, u blizini današnje Ortopedske bolnice “Banjica”.


Presuda Vrhovnog vojnog suda izrečena je 15. jula u 13 sati. Sutradan su žalbe na smrtnu presudu odbijene. Egzekuciji je, po svedočenju Lazarevskog, prisustvovalo 10 do 15 oficira Ozne. Tu su bili i javni tužilac Miloš Minić, ali i lekar i fotograf. Svi oni su imali obavezu čuvanja tajne. Po državnoj odluci, za grobove onih koje je sud označio izdajnicima nije se smelo saznati.



Iz personalnog dosijea Draže Mihailovića (K-1034/389) Navedeni su rod, struka, čin, prezime, ime, lični opis. “Stas: srednji. Lice: okruglo. Kosa: smeđa. Nos: pravilan. Brkovi: šišani. Usta: pravilna. Brada: brije. Osobeni znaci: nema. Vera: istočno pravoslavna. Narodnost: Jugosloven”. *datum: 06. 09. 1935. U dosijeu nema ni podataka o praćenju, doušnicima, niti ma o čemu drugom.


______________


Please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


Aleksandra


______________

No comments:

Post a Comment