Tuesday, December 07, 2010

Plato kod Pravnog – profesoru prava - Prostor ispred Pravnog fakulteta poneće ime našeg poznatog akademika Slobodana Jovanovića. Draža Mihailović još bez spomen-ploče u Bregalničkoj ulici, jer nije rehabilitovan / Novosti December 6, 2010

Vecernje Novosti

N. P.


06. decembar 2010. 21:38




Slobodan Jovanovic

PLATO ispred Pravnog fakulteta poneće ime akademika Slobodana Jovanovića. Komisija za imenovanje ulica i trgova usvojila je u ponedeljak ovu odluku, a ona bi trebalo da bude izglasana već na sledećoj sednici Skupštine grada. Pred odbornike, međutim, neće ići predlog da se postavi ploča Draži Mihailoviću u Bregalničkoj ulici gde je živeo, pošto još nije rehabilitovan.

Inicijativu da prostor ispred Pravnog fakulteta dobije ime našeg proslavljenog akademika i predsednika izbegličke vlade podneo je Srpski liberalni savet opštine Palilula i Odbor za obeležavanje pedesetogodišnjice od smrti Slobodana Jovanovića.

- Predlog je bio da se taj prostor nazove trgom, međutim, doneli smo odluku da to ipak bude plato pošto više podseća na njega - kaže Slobodan Stanimirović, predsednik Komisije za imenovanje ulica i trgova. - Imajući u vidi da je Jovanović rehabilitovan još 2007. godine nije postojala nijedna prepreka da usvojimo ovakvu odluku, što nije slučaj kada je reč o Draži Mihailoviću. Pošto sudski proces rehabilitacije vođe četničkog pokreta još nije završen, postavljanje spomen-ploče u Bregalničkoj ulici, gde je živeo, moraće da sačeka. Nemamo ništa protiv te odluke, ali trenutno ne postoji mogućnost da je usvojimo.

Slobodan Jovanović je 1890. godine završio pravni fakultet u Ženevi, nakon čega se preselio u Pariz gde je specijalizovao državno pravo. Životni put ga je potom doveo u Beograd. Tri godine je bio šef prosvetnog odeljenja Ministarstva inostranih dela a onda je 1900. izabran za redovnog profesora Pravnog fakulteta, na kome je predavao sve do penzionisanja 1940. Vojno veće Vrhovnog suda FNRJ ga je 1946. godine proglasilo krivim za delo izdaje i ratnih zločina i osudilo na dvadesetogodišnju robiju. Ostatak života proveo je u Londonu, gde i preminuo 1958. godine.

DRAGAN MANCE

KOMISIJA za imenovanje ulica i trgova donela je i odluku da se u rezarvni fond imena za ulice ubaci i nekadašnji fudbaler Partizana Dragan Mance. To je korak pred odluku da neka saobraćajnica ponese njegovo ime, a koja će to biti biće poznato, možda, već na sledećem zasedanju. Mance je za Partizan odigrao 262 utakmice i postigao 145 golova, a poginuo je u saobraćajnoj nesreći na putu Beograd - Novi Sad.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:310467-Plato-kod-Pravnog--profesoru-prava


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment