Thursday, December 09, 2010

Slučaj Mihailović: Sud odbio svedočenje partizana / Beograd December 9, 2010 / Novosti Online

Novosti Online
December 9, 2010
Beta

09. decembar 2010. 07:36 > 13:31

 
Draza Mihailovich in jail, Belgrade 1946




Sudija je rekao da svedočenje Rista Vukovića, koji se danas nije pojavio, ne bi doprinelo utvrđivanju materijalne istine u postupku za rehabilitaciju


BEOGRAD - Viši sud u Beogradu odbio je danas da odobri svedočenje učesnika Narodnooslobodilačkog rata Rista Vukovića u postupku za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića kao i da mu dodeli status stranke u postupku koja bi mogla da izvodi dokaze.

Sudija Aleksandar Ivanović rekao je da svedočenje Vukovića, koji se danas nije pojavio pred sudom, ne bi doprinelo utvrđivanju materijalne istine u postupku za rehabilitaciju koji se odnosi isključivo na suđenje, a Vuković je u svom predlogu naveo da bi govorio o istorijskim zbivanjima.

Ivanović je dodao da ni predlagači rehabilitacije ne spore Vukovićeve navode da se u Drugom svetskom ratu borio protiv Nemaca i četnika i da su ga ranili Nemci, a njegovog brata četnici, kao i da je Vuković kao pripadnik OZNA-e i UDB-e do 1957. godine nastavio da se bori protiv preostalih četnika.

U nastavku procesa, koji je zakazan za 28. januar, svedočiće istoričar i predsednik državne Komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. godine Slobodan Marković, o suđenju i streljanju Mihailovića na osnovu prikupljene dokumentacije, između ostalog i od britanskog Forin ofisa.

Zastupnik predlagača Zoran Živanović priložio je sudu kao dokaz i publikaciju "Izdajnik i ratni zločinac Draža Mihailović pred sudom" koju je izdao Savez udruženja novinara FNRJ.

Prethodno je Vukovićev zastupnik, advokat Bajo Smiljanić, u oblazloženju predloga da Vuković dobije status stranke u jednostranačkom postupku rehabilitacije naveo da je Vuković dobio satisfakciju u postojećoj presudi Mihailoviću, osuđenom na smrt 1946. godine, ali da želi da učestvuje u postupku jer se ta presuda napada i da želi moralnu satisfakciju.

"Mihailovićeva krivica je dokazana i reč je samo o tome da li je presuda politička ili nije. Vuković sa svojih 85 godina smatra da nije politička i on želi da vidi da li su njegovi principi i uverenja ispravni ili ne", rekao je Smiljanić.

Živanović je uzvratio da bi Vuković hteo da dokazuje krivicu mrtvog Mihailovića, što nije moguće, i dodao da proces za rehabilitaciju nije mesto za moralnu satisfakciju Vukovića.

"Ni u jednoj presudi ne stoji da je doneta iz političkih ili ideoloških razloga, ali je sud na osnovu izvedenih dokaza i okolnosti ocenio da su presude bile političke i rehabilitovao ljude", rekao je Živanović.

Živanović je istakao i da ne postoji dokaz da je Mihailoviću uručena presuda kojom je osuđen na smrt kao i da je njemu sudilo Vojno odeljenje Vrhovnog suda Jugoslavije, a da se na dva primerka presuda nalazi pečat Vrhovnog vojnog suda Jugoslavije, koji je ustanovljen posle suđenja, kao i da Mihailović nije imao pravo na žalbu.

Dodao je da je presuda najverovatnije napisana kasnije za potrebe ekstradicije ostalih 10 osuđenih u procesu protiv Mihailovića, koji su u vreme suđenja bili u inostranstvu.

Smiljanić je rekao da je Vrhovni vojni sud "postojao i sudio" a da nema prava na žalbu najvišeg suda, nego samo molbe za pomilovanje, koju Mihailoviću nije odbio Josip Broz Tito, nego Prezidijum Narodne skupštine, i dodao da je i Dragutin Dimitrijević Apis u "Solunskom procesu" osuđen na smrt, a kralj Aleksandar Karađorđević je odbio pomilovanje, pa niko nije tražio rehabilitaciju Apisa.

Živanović mu je uzvratio da se ta dva procesa ne mogu porediti i podsetio da je Vrhovni sud Jugoslavije rehabilitovao Apisa 1952. godine ili 1953. godine upravo zato što nije imao pravo na žalbu, kao i zbog drugih razloga.

__________________________

UNUK


Zahtev za rehabilitaciju podneo je 2006. godine Mihailovićev unuk, Vojislav Mihailović. Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt, uz prethodno oduzeta građanska prava.


Zahtevu za rehabilitaciju i vraćanje građanskih prava Mihailoviću pridružili su se i Srpska liberalna stranka akademika Koste Čavoškog, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i profesor međunarodnog prava Smilja Avramov.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:310770-Slucaj-MihailovicSud-odbio-svedocenje-partizana


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment