Monday, December 20, 2010

"Slavko, ja postajem optimista, ima nade!" - Dobrivoje Katunac - U povodom Krsne Slave Kraljevskog Doma Decembar 2010

U povodom Krsne Slave Kraljevskog Doma
Sv. Andreje Prvozvanog
Njihovog Kraljevskog Visočanstva
Prestolonaslednika Aleksandra ll i Princeze Katarine

Dobrivoje Katunac



Serbian Royal Palace (Beli Dvor) in the winter
Igor Ursić Paja Jan. 2008


Ceremonija sečenja slavskog kolača u Plavom Salonu
Kraljevskog Dvora
Dec. 13, 2010


G. Aleksandar Nedić,član Srpskog liberalnoga saveta i uporni istraživač istoriskih događaja o stradanju značajnih ljudi Srbije u godinama posle 1945 god., obavestio me je da je Srpski liberalni savet dobio poziv na Slavski prijem u Beli Dvor. Predložio mi je da se sa još jednim brojem članova pridružim i prisustvujem Slavskome Prijemu u Belome Dvoru. Prihvatio sam predlog sa velikim zadovoljstvom a evo i zašto.

Od kako je Prestolonaslednik Aleksandar ll otvorio kapije dvora za građane Srbije uvek sam rado odlazio tamo. Pre svega radi uživanja u bogatoj kolekciji vrednih slika slikara Evrope i naših domaćih velikana slikarstva.Prilikom svakoga obilaska u sećanje mi se vraćalo vreme Josipa Broza kada je dvorski konpleks bio naš "ZABRANJEN GRAD". I ne samo to. Na ulaznim kapijama stajali su stražari sa puškama koji su strogo pratili sva kola u prolazu. Zabranjeno je bilo zaustavljati se pored ograde Dvora. Bilo je opasno usmeriti i iole naivan i radoznao pogled preko ograde dvora. Šta se inače dešavalo unutar "ZABRANJENOG GRADA" bila je najstrožija tajna. I to je tako trajalo sve do dolaska Prestolonaslednika Aleksandra ll.! Odlukom Prestolonaslednika Aleksandra ll da otvori Dvorske kapije građanima Srbije počeli smo da saznajemo po nešto o zbivanjima i strogo čuvanim tajnama koje su se odvijale od 1945 god pa sve do 2000-te godine.

Moja poslednja poseta Dvoru bila je krajem 2010 god.,kada sam bio u pratnji g. Miltona Friend-a i njegove supruge Shirley za koje je organizovao prijem Prestolonaslednik Aleksandar ll. Povod za prijem je bio dolazak g.Frienda u Beograd radi svedočenja u postupku koji se vodi pred sudom za rehabilitaciju generala Draže Mihailovića. Radi pojašnjenja potsećam da je g. Frend bio vojni vazduhoplovac čiji je avion bio oboren od strane Nemaca nad Srbijom 1944 god. G. Friend se spasao i nakon toga je sa 500 američkih vazduhoplovaca, koji su doživeli istu sudbinu, evakuisan od strane četnika Draže Mihailovića u Italiju sa inprovizovanoga aedroma u Selu Praljane. To je bio čuveni poduhvat HALYARD.

G. Dobrivoje Katunac, 3rd from left, at the Serbian Royal Compound
with Milton and Shirley Friend October 28, 2010 as they
visited with HRH Crown Prince Alexander Karageorgevich II.
Photo by the palace photographer, courtesy of
Milton and Shirley Friend.


Razgovor između aleksandra ll i Pukovnika SAD-a g. Frienda bio je izuzetno zanimljiv i neposredan.Razgovor se odvijao mimo svakoga protokola formalnosti. G. Friend mi je nakon završenog razgovora i obilaska Dvora rekao da je vrlo inpresioniran Prestolonaslednikom.

A sada da pređem na ono što je i bio povod ovoga članka.Prijem na Krsnoj Slavi Kraljevskoga Doma.

Ulazak u Beli Dvor.U glavnoj sali za prijem Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar ll i Princeza Katarina primaju čestitke .To je uobičajni protokol. Međutim ono što inpresionora to je da je većina prisutnih gostiju mlad svet.Vedroga su raspoloženja. Međusobnom razgovaraju veoma opušteno.Obučeni su vrlo ležerno ma da većina ima kravate. Inače sve tri sale su bile pune gostiju. Naravno bilo je prisutno i posluženje.

Tokom posluženja proletela mi je misao o posluženjima koja su se servirala u vreme svečanosti organizovanih u "ZABRANJENOM GRADU". U kojim količinama je serviran čivas regal, šanpanjac i ostala skupocena i skupa pića?Šta li je tek servirano od hrane? Ko su bili gosti na tim svečanostima? Ostavljan građanima da razmišljaju ukoliko ih drži pamćenje. Ovo ističem ne bez razloga ,jer naš Veliki pisac Miloš Crnjanski u jednom od svojih dela napisao je i ovu rečenicu "Srbi zaborave sve za tri dana".

Prijem je počo u 16 časova i završio se u 17 i 30. Izlazeći nešto ranije sa svojim prijateljem Slavkom Marijanovim rekoh mu: "Slavko, ja postajem optimista, ima nade!" -kako to misliš odgovori mi on: "Pa zar nisi obratio pažnju koliko je mladoga sveta bilo na Slavskome prijemu Prestolonaslednika Aleksandra II."


U Bgd. 19.12.2010.
mag. Dobrivoje Katunac
član Srpskoga liberalnog saveta


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment