Monday, July 13, 2015

Draža još u fioci Stejt departmenta [Spomenik đeneralu Draži u Vašingtonu] / "Novosti" July 12, 2015

Novosti
Marko LOPUŠINA
July 12, 2015

Srbi u SAD ponovo traže da se đeneralu Mihailoviću podigne spomen-obeležje. Ideja stara četiri decenije, mrtvo je slovo na papiru.

Draža Mihailović i američki piloti u Pranjanima 1944.
 
POSLE rehabilitacije generala Dragoljuba Mihailovića mnogi Srbi u Americi podržavaju ideju staru četiri decenije da se komandantu Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini podigne spomenik u glavnom gradu SAD - Vašingtonu. Taj zahtev od 1975. godine stoji u Stejt departmentu, ali je i dalje mrtvo slovo na papiru. Poručuje ovo Aleksandra Rebić, hroničar srpske emigracije u SAD, navodeći da Amerikanci ne treba više da oklevaju i da je došlo vreme da iskažu zahvalnost srpskom narodu.
 
- U sadašnjem naporu da se obnovi i uspostavi istorijski dugotrajno prijateljstvo i uzajamna saradnja između SAD i Srbije ništa ne bi bilo snažnije nego da se podigne spomenik Draži Mihailoviću u centru Vašingtona. U znak zahvalnosti SAD za uspešno spasavanje više od 500 američkih avijatičara za vreme fašizma, Stejt department treba da izda dozvolu da se podigne spomenik - smatra Rebić.

Američki nacionalni komitet avijatičara, zajedno sa Srpskom narodnom odbranom i Pokretom srpskih četnika "Ravna gora", pokrenuo još 1975. godine inicijativu za postavljenje monumenta sa likom generala Mihailovića u Centralnom parku u Vašingtonu. O njegovim zaslugama na spasavanju američkih pilota, koji su bili oboreni tokom Drugog svetskog rata nad Jugoslavijom, svedočili su pred Konresom sami avijatičari. Američki Kongres i gradske vlasti Vašingtona dale su saglasnost za podizanje spomenika đeneralu Draži. Stejt department je međutim zaustavio ovu inicijativu da se "SAD ne bi zamerile maršalu Titu, predsedniku Jugoslavije".

- Mi smo se žestoko usprotivili takvom stavu Stejt departmenta, rekaviši da spomenik đeneralu Draži nije stvar politike, već istorije. Reč je o čoveku koji je spasao naše živote. Međutim, od toga ništa nije bilo - svedočio je svojevremeno pilot Milton Frend.

Prema britanskim zvaničnim podacima, posle Drugog svetskog rata iz tadašnje Jugoslavije izbeglo je oko 40.000 pripadnika Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini, kojom je komandovao Draža Mihailović. Ovi politički emigranti, kako ih je prozvao Josip Broz Tito, u emigraciji su negovali kult đenerala Draže kao simbola srpskog otpora fašizmu.

Libertivil, IL
Foto: Aleksandra Rebic
 
- U srpskom rasejanju ima 15 spomenika đenerala Draže Mihailovića. Nalaze se u manastiru Sveti Sava u Libertivilu, u manastiru Gračanica na Trećem jezeru i u Belvudu kod Čikaga, kao i u porti Crkve Sveti Sava u Milvokiju. Jedan je u Indijani i dva u državi Ohajo. U Australiji ima pet spomenika - u Srpskom centru u Adelaidi, u Udruženju srpskih četnika u Sidneju, u Srpskom klubu u Kanberi i dva na crkvenim imanjima. Đeneral ima i tri spomenika u Kanadi - tvrdi Aleksandra Rebić.

Inicijativa za podizanje spomenika Mihailoviću obnovljena je 2012. godine, a danas, 2015. godine, to je još mrtvo slovo na papiru.

IMAJU DOSIJE

KAKO tvrdi politički analitičar dr Miroslav Božinović iz Detroita, američka vlada jako dobro zna ko je general Draža Mihailović.

- Stejt department poseduje dosije o Dragobulju Mihailoviću, u kome piše da je general Draža bio plemenit vojnik, demokrata naklonjen Zapadu - tvrdi dr Božinović.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:557021-Draza-jos-u-fioci-Stejt-departmenta


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****
 

No comments:

Post a Comment