Monday, July 27, 2015

БЕОГРАД ДОБИЈА УЛИЦУ КРАЉА ПЕТРА ДРУГОГ / Jул 2015

www.kraljevinasrbija.com



Једна београдска улица ускоро ће понети име по последњем југословенском краљу Петру II Карађорђевићу, одлучила је Комисија за споменике и називе тргова и улица града Београда. Иницијатива да Његово Величанство Краљ Петар II Карађорђевић добије улицу у главном граду, потекла је од Удружења Краљевина Србија, које је захтев предало у јануару 2015. године.

 
Удружење је предложило да се преименује улица Максима Горког, из разлога што је управо та улица носила име тада Престолонаследника Петра II, све до Другог светског рата. Међутим, градска Комисија је одлучила да ће име краља Петра II доделити некој другој улици у Београду, о чему ће одлучити у наредних пар месеци и пронаћи идеално решење.
 
Краљ Петар II Карађорђевић је био последњи југословенски краљ. На престолу се нашао 1934. године, након убиства његовог оца краља Александра. У његово име, пошто је био малолетан, владало је трочлано намесништву у саставу: кнез Павле Карађорђевић, Иво Перовић и Раденко Станковић. Ступио је на престо 27. марта 1941. године, након пуча ваздухопловних официра у којем је збачено намесништво и Влада. Почетком Другог светског рата, краљ је био принуђен да напусти Краљевину Југославију и оде у емиграцију, одакле је наставио да руководи покретом отпора. Након рата, нове комунистичке власти су га прогласиле народним непријатељем и забраниле повратак у земљу. Преминуо је 1970. године у Денверу (Колорадо, САД), а био је сахрањен у православној цркви Светог Саве у Либертвилу, у близини Чикага. Његови посмртни остаци пренети су у породичну гробницу Карађорђевића – цркву Светог Ђорђа на Опленцу, 2013. године.
 
 

 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****
 

No comments:

Post a Comment