Monday, May 16, 2016

Četnici iz Australije plakali na Ravnoj gori / "Novosti" May 16, 2016

Novosti
Z. GLIGORIJEVIĆ
16. maj 2016.


Ravnogorska udruženja iz dijaspore se i zvanično povezala sa pokretom u matici.




DESPOTOVAC - Kada sam na Ravnoj gori video toliko četnika iz čitavog sveta, obučenih u uniforme i majice s Dražinim likom, te šajkačama i šubarama sa kokardama, zaplakao sam od sreće - ovako je Đuro Popović, član udruženja pod nazivom "Srpski četnici Australije", doživeo okupljanje ravnogoraca 8. maja [2016].


Iako je rođen u Australiji, on neguje pravoslavlje i četništvo, zbog toga što je njegov deda Petar, rodom iz Knina, poginuo u borbi s partizanima, a otac Todor prebegao u Australiju jer su ga nazivali četničkim banditom, pa u bivšoj Jugoslaviji nije imao budućnost...


- Četnici u Srbiji i Republici Srpskoj su postali ozbiljna organizacija, pa smo razgovarali i o budućim projektima - kaže Dražo Cvijetić iz Sidneja, čiji su roditelji iz Bosne u Australiju otišli šezdesetih godina prošlog veka.


Stevan Dragojević kaže da su ga otac Nedeljko i majka Milica, koji su u Sidnej otišli pre četiri decenije, učili da bude Srbin, pa on sada uči svoju decu pravoslavnoj tradiciji...


- Mnogo nam znači direktan kontakt sa Ravnogorskim pokretom u matici i to kako su nas prihvatila braća iz Srbije, koja nisu dozvolila da išta platimo - zaključuje Dragojević emotivnu ispovest.


KAMP U NAJAVI


PREDSEDNIK Ravnogorskog pokreta Predrag Bogićević njegov sabetnik Dragan Sofronijević sa članovima udruženja pod nazivom "Srpski četnici Australije" su razgovarali o izgradnji edukativnog kampa čiju bi izgradnju dijaspora mogla da pomogne.




http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:605417-Cetnici-iz-Australije-plakali-na-Ravnoj-gori


*****


If  you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****


No comments:

Post a Comment