Monday, May 16, 2016

Улице са Дражиним именом / Српски либерални савет May 16, 2016

Pogledi
СЛС
May 16, 2016


Пре годину дана, 14. маја 2015. године Виши суд у Београду усвојио је захтев за рехабилитацију и поништио пресуду којом је генерал Михаиловић 15. јула 1946. године био осуђен на смрт, а два дана касније и погубљен. Пресуда Врховног суда ФНРЈ у делу који се односи на Михаиловића проглашена је ништавном, као и све њене правне последице уз констатацију да се: „Драгољуб Михаиловић сматра неосуђиваним“.


Република Српска: Улица ђенерала Драже у Рудом

Ипак, правосудна рехабилитација није српско друштво ослободило вишедеценијских предрасуда. Ове године обележавамо 75 година од нацистичке агресије на Краљевину Југославију и почетка херојског отпора српског народа чија је персонификација управо генерал Михаиловић. Ова годишњица је и прилика да се присетимо херојских дела генерала Михаиловића, његових команданата и јединица под њиховом командом и одамо почаст онима који су покренули антиокупаторску и антифашистичку борбу те да на достојан начин обележимо херојска дела српских официра и војника који су одбили да положе оружје и наставили борбу против Немачке и њених савезница.

Због тога позивамо српску јавност, новинаре и јавне раднике али и власт да подрже иницијативу Српског либералног савета и на достојан начин, дајући имена улицана и обележавајући значајна места везана за живот генерала Михаиловића и борбе његових јединица очувају сећање на устанак српског народа против немачког окупатора. За почетак, можда би годишњица ослобођења Лознице, 31.августа, била права прилика да се присетимо пуковника Мисите и свих јунака Југословенске војске у отаџбини.


Сви заинтересовани могу се обратити на meil sls.seobe@hotmail.com




У БГД.16.5.2016
АЛЕКСАНДАР НЕДИЋ
Српски либерални савет




http://www.pogledi.rs/sls-ulice-sa-drazinim-imenom/


*****


If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment