Monday, July 18, 2016

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ГЕНЕРАЛУ ДРАЖИ / "СРНА" July 17, 2016

СРНА
July 17, 2016

БЕОГРАД, 17. ЈУЛА /СРНА/ - Владика топлички Арсеније данас је уз благослов патријарха српског Иринеја у Цркви Светог Саве у Београду служио парастос за покој душе генерала Драгољуба Драже Михаиловића, који је стријељан на данашњи дан прије 70 година, као и за бројне незнане официре, војнике и родољубе који су погинули за отаџбину.


Владика Арсеније је у пригодном обраћању вјерницима и поштоваоцима генерала Михаиловића рекао да је он погубљен без суда и кривице, а на правди Бога и да је пуцањ на његове храбре војничке груди био "пуцањ на истину, правду, храброст, истрајност и оданост отаџбини и православној вјери".

"Он је храбро стао на чело војске да би одбранио оно што се одбранити може. Историја говори о његовој личности и делу, а тек ће проговорити", поручио је владика Арсеније.

Комеморативном скупу обратио се Драган Ђукић из Удружења припадника Југословенске војске у отаџбини 1941. до 1945. године, рекавши да се генералу Михаиловићу не зна гроб, не зна се да ли је спаљен или не, али да је он себи за живота дигао споменик, који ништа не може урушити нити уништити.

"Београд нема споменик генералу, али док је Равне Горе то ће бити његов споменик, а Србија га сигурно заборавити неће", рекао је Ђукић.

Драгољуба Дражу Михаиловића, који се сматра вођом прве ослободилачке гериле у Европи за вријеме Другог свјетског рата, ухапсиле су након рата комунистичке власти којима се отворено супротставио и осудиле га на смрт због "колаборације и ратних злочина".

Он је стријељан 17. јула 1946. године и сахрањен на тајном мјесту.

Виши суд у Београду је прошле године усвојио захтјев за његову рехабилитацију, те прогласио ништавном пресуду која је донесена 69 година раније.

Михаиловић је за своје заслуге награђен бројним одликовањима, од којих му је посљедње постхумно додијелио амерички предсједник Хари Труман марта 1948. године.

Одликовао га је орденом Легија за заслуге првог степена за "организовање и вођење снага отпора против непријатеља који је окупирао Југославију", као и за "спасавање америчких авијатичара".


http://www.srna.rs/novosti/417939/sluzen-parastos-generalu-drazi.htm


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****No comments:

Post a Comment