Wednesday, July 13, 2016

Sjećanje na smrt đenerala Draže / "BN Televizija" July 8, 2016

BN Televizija
July 8, 2016
V.M.

Služenjem parstosa u svim hramovima, promocijom knjige o episkopu Valerijanu, prvom episkopu šumadijskom, i svečanom akademijom u Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve, 17. jula biće obeleženo 70 godina od streljanja đenerala Dragoljuba - Draže Mihailovića, vođe Ravnogorskog pokreta, koga je prošle godine rehabilitovao Viši sud u Beogradu, rekao nam je protođakon dr Ljubomir Ranković iz te eparhije Srpske pravoslavne crkve.

 
To je, kako kaže Ranković, "dan na večno sećanje i podsećanje našeg roda, dan nepravde, zločina, nečovečnosti i zla kada je, samo iz ideoloških razloga, ubijen čovek koji je bio na čelu pokreta koji je prvi pružio snažan otpor fašizmu u Drugom svetskom ratu, prijatelj nekadašnjeg predsednika i generala de Gola, koga su Amerikanci odlikovali za zasluge u ratu, a u svojoj otadžbini je pogubljen tako da mu se do današnjih dana za grob ne zna".
 
"U zemljama koje su činile otpor fašizmu slovio je i slovi kao prvi gerilac Evrope, a sopstvenoj zemlji, ne samo što je brutalno umoren i što mu se za zemne ostatke ne zna, bio žigosan, ozloglašen propagandom ideološkog jednoumlja, koje je donelo velike patnje, stradanja i muke svakom onom ko se istinski osećao kao Srbin i pravoslavac", kaže Ranković.
 
"Naša eparhija je slavnom čiči podigla Memorijalni kompleks na Ravnoj gori u čijem je središtu prelepa crkva. Nismo čekali rehabilitaciju, jer smo znali da ono što o njemu kleveće ideološko bezumlje nema veze sa istinom. Eto, i država je putem suda potvrdila da smo bili u pravu svih ovih godina kada smo slavili tog sjajnog vojskovođu, rodoljuba, Srbina dostojnog najvećeg poštovanja.
 
Dr Ranković kaže da su u Eparhiji Srpske pravoslavne crkve "ponosni na ljude iz raznih krajeva Republike Srpske koji su mu dali nazive trgova i ulica, kao što je slučaj, pored ostalog, u susednim gradovima Ugljeviku i Bijeljini".
 
"!Nisu ti ljudi imali problema ni kod visokih međunarodnih predstavnika, jer i oni dobro znaju istorije Drugog svetskog vrata i svojih zemalja, gde je đeneral bio i ostao poštovan", kaže dr Ranković.
 
"Istorijski fakat je bio, odavno, da mu ni Brozovo tužilaštvo ni Brozov sud nisu sudili za ratne zločine, već za nekakvu izdaju njihove ideologije, koja je njemu bila strana, jer je bio stameni Srbin i pravoslavac, kako bi naš narod rekao od a do š."
 
 
BN televizija (V.M.)
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****
 

No comments:

Post a Comment