Monday, July 25, 2016

PARASTOS generalu Mihailoviću u Draževini 17 jula 2016 / "Savremena Istorija"



Na mjestu zarobljavanja generala Mihailovića u Draževini (lokacija Undrulja – Dobrunska Rijeka) u prisustvu mještana i gostiju iz Sokoca, Nevesinja, Konjica, Užica, Priboja, Rudog i Višegrada održana je zaupokokojena liturgija i parastos armijskom generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, koji je prije sedamdeset godina likvidiran od strane Titove komunističke vlasti, poslije montiranog sudskog procesa održanog u Beogradu od 10 juna do 15 jula 1946.

Zaupokojenu liturgiju u manstirskoj crkvi Sv. Nikolaja služili su sveštenici i monasi Srpske pravoslavne crkve u prisustvu većeg broja vjernika, poštovaoca i potamaka sledbenika ideja Ravnogorskog pokreta. Istorijski čas posle parastosa kod spomenika generala Mihailovića održao je istoričar Predrag Ostojić, autor knjige „Zarobljavanje generala Mihailovića“,koji je u svom obraćanju istakao značaj obilježavanja dana sjećanja na generala Mihailovića, nosioca najviših odlikovanja zapadnih saveznika za nesumnjiv doprinos pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

„Samo je general Mihailović, izdan i ostavljen od svih, doživio sudbinu, koju evo već sedamdeset godina preživljava srpski narod, jer pobjeda internacionalaca na ovim prostorima 1945. bila je najveći poraz Srba u istoriji,veći i od Kosova, koji na žalost srpski narod osjeća sve do danas,“ rekao je između ostalog istoričar Predrag Ostojić.

Posle parastosa prisutni su obišli mjesto zarobljavanja generala Mihailovića i prislužili sviječe na spomenik poginulim pratiocima generala Mihailovića Blagoja Kovača, Nikole Nika Majstorovića i majora Dragiše Vasiljevića, komandanta Višegradske brigade JvuO, koji su do poslednjeg daha tog 13. marta 1946. bili uz svog komandanta.






 
 
 
 
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****
 
 

No comments:

Post a Comment