Tuesday, October 03, 2017

D’Amatomska bomba [Jedna od bizarnijih parnica protiv Republike Hrvatske nastavlja se i dalje pred okružnim sudom u Chicagu.] / "Portal Novosti" [Hrvatska] August 27, 2017

Portal Novosti
Piše Sven Milekić
August 27, 2017

D’Amatomska bomba

Prvo ročište u bizarnoj parnici potomaka ustaških žrtava protiv Hrvatske održano je u Chicagu 8. kolovoza, a sljedeće je zakazano za 31. kolovoza. Tužitelj D’Amato prijeti uništenjem hrvatskog turizma i traži da odštetu od 3,5 milijardi dolara plati hrvatska turistička industrija.

Zapisknik s prvog rocista od 8 kolovoza [August] 2017
 
Hitler i Pavelić - Hrvatska negira vezu s Pavelićevom NDH
 
Jedna od bizarnijih parnica protiv Republike Hrvatske nastavlja se i dalje pred okružnim sudom u Chicagu. Dokumenti o tom procesu koje posjeduju Novosti pokazuju kako je senzacionalna služba američkih potomaka žrtava ustaških zločina zapravo ridikulozan način prevare i pokušaj kriminalne izvansudske nagodbe.
 
Večernji list izvijestio je još u ožujku kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zaprimilo skupnu tužbu u predmetu ‘Lalich et al’, u kojem potomci židovskih, srpskih i romskih žrtava ustaškog režima tuže Hrvatsku tražeći 3,5 milijardi dolara za materijalne i nematerijalne štete počinjene tijekom Drugog svjetskog rata. Tada je Ministarstvo ponosno odbilo tvrdnju iz tužbe da je Hrvatska slijednica NDH, pozivajući se na izvorišne osnove Ustava ‘u kojima se izrijekom navodi da Hrvatska počiva na temeljima suverenosti izraženima u odlukama ZAVNOH-a, nasuprot proglašenju NDH’. Međutim, samo tri dana kasnije saznalo se kako je tužba koju je pokrenuo Anthony D’Amato, iskusni američki odvjetnik i umirovljeni sveučilišni profesor prava, vrlo vjerojatno prevara. D’Amato je u svojoj karijeri branio Milana Kovačevića u Haagu, koji je kao dio srpskog kriznog stožera u Prijedoru optužen za genocid i koji je umro u pritvoru 1998. godine.
 
Drugi američki odvjetnik, Jonathan Levy, javio se medijima, iznenađen što je kao pravni zastupnik Lisabeth Lalich, Bogdana Kljajica i Daniela Pyevicha – potomaka žrtava – vidio njihova imena u D’Amatovoj tužbi. Levy već godinama pokušava potomcima ustaških žrtava u SAD-u osigurati odštetu za počinjene zločine, između ostalog inicijativom protiv Vatikana i njegove banke koja je navodno odigrala ulogu u čuvanju i prebacivanju ustaškog blaga otetog od Srba, Roma i Židova. Levy tvrdi da je D’Amato izveo krađu identiteta Lalich, Kljajica i Pyevicha, kao i ostalih osoba (od kojih su neke navodno preminule) i o tome je izvijestio i sud i Hrvatsku. Sam Kljajic dao je izjavu za medije u izričito tvrdeći kako je D’Amatova tužba dignuta bez njegovog znanja i dodajući kako je bio pod paljbom čitatelja portala Dnevno.hr, koji je objavio njegove kontakte u svojoj vijesti. Ministarstvo je čak potvrdilo kako je zaprimilo Kljajicevo pismo, u kojem on piše da ne stoji iza tužbe, i reklo kako je obavijestilo sud i DORH o svemu.
 
Usprkos svima naporima Levya te pismima koje su Lalich i Kljajic poslali sucu u Čikago, objašnjavajući kako je došlo do krađe identiteta, postupak se nastavio te je 8. kolovoza održano prvo ročište. D’Amato je pristupio sudu putem telefona i nakon kratkog vremena prekinuo poziv, a sud ga je pokušao kontaktirati natrag bez uspjeha. U prisustvu američkog odvjetnika koji zastupa Hrvatsku, sud je ubrzo završio ročište i zakazao novo za 31. kolovoza.
 
Stvari postaju iznimno zanimljive i bizarne, kada vidimo dva pisma koja je D’Amato poslao čikaškom sucu Jorgeu L. Alonsu u lipnju i srpnju. U pismu od 27. lipnja D’Amato obrazlaže sudu kako bi turizam u Hrvatskoj mogao biti ugrožen ukoliko bi detalji iz tužbe postali dostupni javnosti. Naime, D’Amato napominje kako bi se dijelovi tužbe mogli naći u ‘Rachel Maddow’ TV showu na američkoj kabelskoj mreži MSNBC-u. On ide u detalje objašnjavajući kako bi mnogi turisti počeli zaobilaziti Hrvatsku pod dojmom slike gdje ustaše ‘bacaju osmogodišnjake s crkvenog tornja dok snajperisti (u zraku) prosipaju krv i mozak na oduševljenje publike‘ ili slike u kojoj ‘gladni policijski psi trgaju na komade ženske utrobe i djecu iz njihovih ruku‘. Nakon što je iznio ove naturalističke prikaze zločina, D’Amato zaključuje da bi svakako bilo dobro da se on u ime tužitelja – koje zapravo lažno zastupa – izvansudski nagodi s ‘odvjetnicima koji zastupaju turističku industriju Hrvatske‘. Nije jasno na koje to zastupnike hrvatskog turizma misli D’Amato, jer je teško zamisliti odvjetnike Valamara ili Adris Grupe kako 2017. godine isplaćuju milijarde dolara odštete radi ustaških zločina. D’Amato predlaže da se nagodi s predstavnicima hrvatskog turizma i da se ta nagodba ne spominje u javnosti – kako bi se zaštitio hrvatski turizam – i da sud odluči o tome potvrđuje li nagodbu.
 
Već 13. srpnja, nestrpljivi D’Amato šalje novo pismo u kojem traži od suda da provede zapljenu sve imovine koju Hrvatska posjeduje u SAD-u, pa tako i njezinih konzulata u Čikagu, Kansas Cityju, Los Angelesu, New Orleansu, New Yorku, Pittsburghu i Seattlu, ukoliko Hrvatska u roku od pet radnih dana ne uplati 3,5 milijardi dolara.
Novosti posjeduju i dopis u kojem Hrvatska odgovara sudu na prijetnje i prijedloge koje je iznio D’Amato. Iako upozorena, Hrvatska nijednom riječju nije spomenula kako je možebitno riječ o prevari s krađom identiteta. Američki odvjetnici Hrvatske, koje predvodi Kimberly A. Jansen iz društva Hinshaw & Culbertson, osim što su ponovili kako nema pravne veze između NDH i Hrvatske, inzistirali su na tome da D’Amatove prijetnje predstavljaju ‘način zlostavljanja i zastrašivanja Republike Hrvatske, kao i predstavnika turističke industrije u Hrvatskoj, koji nisu stranka u ovoj tužbi‘. Kritizirajući tužbu kao malicioznu, odvjetnici Hrvatske tražili su sankcije za D’Amata.

Levy je s Novostima podijelio svoju neskrivenu šokiranost cijelim postupkom, nemajući jasno objašnjenje za D’Amatove pobude – pokušaj financijske prevare ili jednostavno psihički i duševni problemi. Niti za suca nema bolje riječi.

- S dužnim poštovanjem prema sucu, mislim da je pogriješio u pristupu. Svaki razumni sud kada mu se predstave dokazi o prijevari ove magnitude ima dužnost razmotriti slučaj - rekao nam je Levy, objašnjavajući da je krađa identiteta ozbiljno kazneno djelo i da sud ima dužnost ispitati D’Amata o cijelom slučaju ili obavijesti nadležna federalna tijela.

On je također uputio na činjenicu da je D’Amato samo dan kasnije, nakon što je 2016. podigao tužbu protiv Hrvatske, podigao i sličnu tužbu u ime židovskih žrtava protiv Mađarske za zločine holokausta, za koju se Levy boji da je slična ovoj protiv Hrvatske.

- Krađa identiteta i obiteljskih povijesti osoba koje su preživjele holokaust, radi bilo kojeg razloga, neoprostiva je - zaključio je Levy.


https://www.portalnovosti.com/d-amatomska-bomba


*****

If  you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment