Monday, October 30, 2017

Грајф: Јасеновац био пакао на Земљи који су створили Хрвати / Grajf: Jasenovac bio pakao na Zemlji koji su stvorili Hrvati / "Politika" [Tanjug] Oct. 22, 2017


Politika
[Tanjug]
October 22, 2017

Грајф: Јасеновац био пакао на Земљи који су створили Хрвати

„Пред хрватским порицањем истине о злочину почињеном у овом логору не сме више ћутати”, јер је „неколико стотина хиљада невиних људи, жена деце и мушкараца” на најсвирепији могући начин побијено и мучено у овом, али и другим логорима широм тадашње Хрватске, „те да је постојао посебан систем, односно логор за мучење деце”, каже израелски историчар.

Улаз у усташки логор Јасеновац (Фото: Википедија)

TЕЛ АВИВ - Концентрациони логор Јасеновац био је „пакао на Земљи који су створили Хрвати” изјавио је главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста „Шем олам” Гидеон Грајф.

Он је упозорио на настојања да се избрише и ревидира историја, што „личи на покушаје да се укине Холокауст”.

Грајф је навео да се концентрациони логор Јасеновац и друга губилишта из његовог „система” разликују од осталих нацистичких логора зато што су мучења у Јасеновцу била много монструознија него у Аушвицу и осталим нацистичким логорима, те и због чињенице да у њима нису учествовали немачки војници.

Он сматра да хрватска Влада и неки историчари и даље покушавају да кривотворе чињенице и настављају са ревизијом историје логора Јасеновац и других губилишта.

Грајф је истакао да се „пред хрватским порицањем истине о злочину почињеном у овом логору не сме више ћутати”, јер је „неколико стотина хиљада невиних људи, жена деце и мушкараца” на најсвирепији могући начин побијено и мучено у овом, али и другим логорима широм тадашње Хрватске, „те да је постојао посебан систем, односно логор за мучење деце”.

На званичној комеморацији одржаној у априлу 2015. године хрватски премијер Зоран Милановић обратио се присутним антифашистичким организацијама и преживелим логорашима и рођацима жртва, али десничарски председник Хрватске Колинда Грабар није се ни појавила на комеморацији, подсетио је Грајф.

Он је нагласио да „прича о убијенима у Јасеновцу није само прича о смрти - то је прича о најгорој врсти окрутности, злу, садизму и нехуманости”.

„Починиоци злочина уживали су у зверствима и патњама својих жртава и непрестано су развијали нове начине мучења и наношења боли”, рекао је Грајф у интервјуу Срни и додао да у јасеновцу, „смрт сама по себи није била довољна”.

Главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста „Шем олам” Гидеон Грајф навео је да је поражавајуће то што многе његове колеге историчари не знају ништа о Јасеновцу.

„Чак не знају ни у којој је држави се догодио, а камоли да га лоцирају! А историја убијених у Јасеновцу није само историја смрти, већ историја о зверствима, злу, садизму и нечовештву. У концентрационим логорима које су водили Хрвати смрт је сматрана врхунском вредношћу”, рекао је Грајф.

Израелски експерт за Холокауст, говорећи о највећем концентрационом логору у Независној Држави Хрватској, закључио је да су „хрватске руке потпуно прекривене крвљу на стотине хиљада невиних Срба, Рома и Јевреја”. (Танјуг)


http://www.politika.rs/scc/clanak/391189/Grajf-Jasenovac-bio-pakao-na-Zemlji-koji-su-stvorili-Hrvati


*****

Politika
[Tanjug]
October 22, 2017

Grajf: Jasenovac bio pakao na Zemlji koji su stvorili Hrvati

„Pred hrvatskim poricanjem istine o zločinu počinjenom u ovom logoru ne sme više ćutati”, jer je „nekoliko stotina hiljada nevinih ljudi, žena dece i muškaraca” na najsvirepiji mogući način pobijeno i mučeno u ovom, ali i drugim logorima širom tadašnje Hrvatske, „te da je postojao poseban sistem, odnosno logor za mučenje dece”, kaže izraelski istoričar.

Улаз у усташки логор Јасеновац (Фото: Википедија)

TEL AVIV - Koncentracioni logor Jasenovac bio je „pakao na Zemlji koji su stvorili Hrvati” izjavio je glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta „Šem olam” Gideon Grajf.

On je upozorio na nastojanja da se izbriše i revidira istorija, što „liči na pokušaje da se ukine Holokaust”.

Grajf je naveo da se koncentracioni logor Jasenovac i druga gubilišta iz njegovog „sistema” razlikuju od ostalih nacističkih logora zato što su mučenja u Jasenovcu bila mnogo monstruoznija nego u Aušvicu i ostalim nacističkim logorima, te i zbog činjenice da u njima nisu učestvovali nemački vojnici.

On smatra da hrvatska Vlada i neki istoričari i dalje pokušavaju da krivotvore činjenice i nastavljaju sa revizijom istorije logora Jasenovac i drugih gubilišta.

Grajf je istakao da se „pred hrvatskim poricanjem istine o zločinu počinjenom u ovom logoru ne sme više ćutati”, jer je „nekoliko stotina hiljada nevinih ljudi, žena dece i muškaraca” na najsvirepiji mogući način pobijeno i mučeno u ovom, ali i drugim logorima širom tadašnje Hrvatske, „te da je postojao poseban sistem, odnosno logor za mučenje dece”.

Na zvaničnoj komemoraciji održanoj u aprilu 2015. godine hrvatski premijer Zoran Milanović obratio se prisutnim antifašističkim organizacijama i preživelim logorašima i rođacima žrtva, ali desničarski predsednik Hrvatske Kolinda Grabar nije se ni pojavila na komemoraciji, podsetio je Grajf.

On je naglasio da „priča o ubijenima u Jasenovcu nije samo priča o smrti - to je priča o najgoroj vrsti okrutnosti, zlu, sadizmu i nehumanosti”.

„Počinioci zločina uživali su u zverstvima i patnjama svojih žrtava i neprestano su razvijali nove načine mučenja i nanošenja boli”, rekao je Grajf u intervjuu Srni i dodao da u jasenovcu, „smrt sama po sebi nije bila dovoljna”.

Glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta „Šem olam” Gideon Grajf naveo je da je poražavajuće to što mnoge njegove kolege istoričari ne znaju ništa o Jasenovcu.

„Čak ne znaju ni u kojoj je državi se dogodio, a kamoli da ga lociraju! A istorija ubijenih u Jasenovcu nije samo istorija smrti, već istorija o zverstvima, zlu, sadizmu i nečoveštvu. U koncentracionim logorima koje su vodili Hrvati smrt je smatrana vrhunskom vrednošću”, rekao je Grajf.

Izraelski ekspert za Holokaust, govoreći o najvećem koncentracionom logoru u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, zaključio je da su „hrvatske ruke potpuno prekrivene krvlju na stotine hiljada nevinih Srba, Roma i Jevreja”. (Tanjug)


http://www.politika.rs/sr/clanak/391189/Grajf-Jasenovac-bio-pakao-na-Zemlji-koji-su-stvorili-Hrvati


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment