Friday, October 20, 2017

На Јелици почела ексхумација тела убијених Равногораца / "Dnevnik" Oct. 16, 2017

Dnevnik.rs
October 16, 2017

На Јелици почела ексхумација тела убијених Равногораца

ЧАЧАК: Комисија за проналажење тајних гробница на територији града Чачка, на захтев потомака изашла је на терен и започела ексхумацију Јарослава Милутиновића и Радослава Радоњића-Лукинца, припадника Југословенске војске у отаџбини.

Jelica / Foto: Tanjug
 
 
Према речима потомка Милисава Милутиновића (76), сина покојног Јарослава, они су зверски убијени 6. новембра 1945. године на Јелици и затрпани у рупу где су сада пронађени посмртни остаци, што би обдукција судских патолога која је данас стигла из Београда требала и да потврди.

"Мој отац је био у Краљевој гарди и нормално је да је приступио Југословенској војсци у отаџбини, као такав је у јесен 1944. ухапшен и отеран у затвор. Добио је услов да стреља своје саборце на Борчевом игралишту како би био ослобођен. Међутим уочи тога дана је побегао из чачанског затвора. Јавио се само мојој мајци, а сакрио се у Рогачу код снахе. За њим је одмах је кренула потрага. Ухапсили су мајку и мене, тада сам имао 5,5 година и држали у затвору 14 дана”, прича Милисав.

Потера коју је извршио Војни одред као и мобилисана два села, заједно са секретаром општине, за кога Милисав тврди да им је и издао положаје, кренула је 6. новембра 1945.

,,Опколили су им место у коме су се крили, а мој отац и Радоњић су се предали, док Драгослав Вучићевић звани Црњак то није хтео да учини, већ је активирао бомбу и убио се. Ову двојицу су везали и тукли, малтретирали, одвели их у штаб где су их пребијали од батина до мрака, а потом су их упрегли у запрежна кола која су вукли све до Придворичке јаруге где су их на најсуровији начин поклали”, рекао је Милутиновић.

Он је захвалан Комисији за откривање тајних гробница, што је после толико година дошло на ред да се открију посмртни остаци његовог покојног оца и његовог саборца.

"Моја породица је много тога претрпела и сада бар знамо где су ми очеве кости”, казао је Милутиновић и додао да ће земни остаци бити пренети у крипту у цркву Успење пресвете Богородице, која је урађена наменски за срадалнике на Борчевом игралишту по тајним гробницима по планини Јелици.

Историчар Горан Давидовић, председник Комисије за проналажење тајних гробница у Чачку, наводи да је зверска освета заснована на идеологији без суда и пресуде.

,,Руководиоци тадашњег месног одбора у Јездини, локална народна милиција и патроле ОЗНЕ из Чачка су на зверски начин убили невиног Милутиновића и Радоњића. Република Србија је задњих 10 година донела законе о рехабилитацији и реституцији. Покојни Радослав Радоњић - Лукинац и Јарослав Милутиновић су пред овом државом чисти и доказано је да нису урадили никакав злочин у Другом светском рату”, рекао је Давидовић.

Он сматра да су обојица убијени само због идеологије.

"Бавио сам се истраживањем органа унутрашњих послова и формирањем тадашње власти. Новембра 1945. били су први избори где су комунисти морали да победе и то је тада била наредба. Органи унутрашњих послова су добили наређење да крену у чишћење терена где је по процени било око 1.200 отпораша. Акција је предвиђала да нема живих, да нема привођених и да се егзекуције раде на лицу места”, каже Давидовић.

Милош Гостиљац сестрић покојног Радослава Радоњића каже да човек не наслеђује само боју очију и боју гласа, наслеђују и шта су му стари радили.

,,Све има везе и оставља дубоки траг на оне који долазе после нас. Истина мора да се зна да би могли даље да живимо”, рекао је Гостиљац.

Према речима Аца Ђенадића, Равногорски покрет је највише заслужан за откопавање гробница страдалих четника на овом подручју.

,,Сви знамо да је Равногорски покрет био иницијатор за формирање Комисијије за ископавање масовних гробница која је формирана марта 2011. године. Од тада врло активно радимо на терену и откопавањима поред Мораве”, рекао је Ђенадић.

Он наводи да им се тако и јавио Милиса Милутиновић из Јездине са сазнањима где су сахрањени његов отац и Радослав Радоњић.

"Припремали смо се дуго за тај чин, наравно морали смо добити и одређена одобрења што смо све и прикупили. Позвали смо полицију и тужилаштво који су изашли на терен и утврдили да се ту налази људски скелет", истиче Ђенадић.



https://www.dnevnik.rs/drustvo/na-jelici-pocela-ekshumacija-tela-ubijenih-ravnogoraca-16-10-2017


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment