Thursday, July 15, 2010

СПО позвао председницу Скупштине Славицу Ђукић Дејановић да положи венац на Равној гори поводом обележавања 64. годишњице стрељања Драгољуба Михаиловића

Славицa Ђукић Дејановић


Реп. асоц. за неговање тековина Равногорског покрета
July 14, 2010


СПО позвао председницу Скупштине Славицу Ђукић Дејановић да положи венац на Равној гори поводом обележавања 64. годишњице стрељања Драгољуба Михаиловића.

Директор Српског покрета обнове Александар Југовић изјавио је да је упутио писмо председници Скупштине Србије Славици Ђукић Дејановић и позвао је да у суботу, 17. јула, на Равној Гори, присуствује обележавању 64 године од стрељања генерала Драгољуба Михаиловића.

Југовић је новинарима у Дому Народне скупштине рекао да би, пошто је председница парламента присуствовала обележавању подизања устанка, 7. јула, у Белој Цркви, требало и у суботу „да положи венац на споменик вођи првог антифашистичког устанка у Европи“.

„Њен долазак на Равну Гору био би минимум спремности државе и парламента да поштује законе, али и минимум спремности да појединци у Србији покажу саосећање са хиљадама људи који су побијени од стране комунистичког терора од 1944. до 1946. године“, рекао је Југовић.

Он је додао да би долазак председнице српског парламента на Равну Гору био и јасан показатељ да држава има снаге и да жели да пронађе гроб Михаиловића.

Југовић је подсетио да је скупштина 2004. године усвојила Закон о изједначавању права припадника партизанског и равногорског покрета.

Драгољуб Михаиловић је осуђен на смрт и стрељан 17. јула 1946. године, а до данас није познато место на којем су закопани његови посмртни остаци.

Држава је основала комисију за утврђивање чињеница о извршењу смртне казне над Михаиловићем чији је циљ да пронађе место на којем су закопани посмртни остаци команданта Југословенске војске у отаџбини.



http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=223&Itemid=1




*****


If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment