Monday, July 19, 2010

Godišnjica ubistva đenerala Draže / U Sabornoj crkvi održan pomen Draži Mihailoviću July 17, 2010

From Vesti Online

July 17, 2010


Srpski pokret obnove obeležio je danas na Ravnoj gori 64. godišnjicu streljanja komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića. Porodica Mihailović i Ravnogorski pokret odžali su u Sabornoj crkvi u Begradu parastos povodom godišnjice njegovog ubistva.

"Posle 64 godine od kada je streljan i dalje se ne zna gde je grob generala Draže Mihailovića. To je nedopustivo. Stotinu hiljada njegovih saboraca, najboljih, kojima se divio čitav svet, ubijeno je i bačeno u masovne grobnice širom Srbije", rekao je direktor SPO Aleksandar Jugović agenciji Beta povodom godišnjice.

Mihailović je osuđen na smrt i streljan 17. jula 1946. godine, a do danas nije poznato mesto na kojem su zakopani njegovi posmrtni ostaci.

Država je osnovala komisiju za utvrđivanje činjenica o izvršenju smrtne kazne nad Mihailovićem, čiji je cilj da pronađe mesto na kojem su zakopani posmrtni ostaci komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Jugović je dodao da se "i danas se igraju utakmice i kliče na stadionima kosturnicama" i da ljudi šetaju po parkovima u kojima se nalaze jame sa posmrtnim ostacima pobijenih rodoljuba, a kao simbol pobede i dalje se proslavlja Bela Crkva i 7. jul.

"Pre šest godina donet je Zakon o izjednačavanju prava pripadnika partizanskog i ravnogorskog pokreta. Da li se može izjednačiti sa jedne strane obesno dobar život raznih nosilaca partizanskih spomenica i sa druge strane strah, torture, teror nad pripadnicima ravnogorskog pokreta u proteklih više od pola veka? Zar je mnogo to što tražimo da država omogući rođacima nevino pobijenih da sahrane svoje najbliže", upitao je Jugović.

Delegacija SPO danas je položila venac na spomenik Mihailoviću na Ravnoj gori i prisustvovala parastosu u crkvi Svetog Đorđa.

U Sabornoj crkvi održan pomen Draži Mihailoviću

Porodica Mihailović i Ravnogorski pokret odžali su danas u Sabornoj crkvi u Begradu parastos vođi Ravnogorskog pokreta i komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini tokom Drugog svetskog rata (1941-1945) Dragoljubu Draži Mihailoviću (1893-1946.) povodom godišnjice njegovog ubistva.

Aleksandra's Note: A brief video of the memorial service at the church is available online at:
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/68140/Godisnjica-ubistva-denerala-Draze


"Iz pomena treba da se izvuče jedno sećanje, jedna pouka, a to je da slavimo prave vrednosti, srpsku tradiciju i časne ljude kakav je bio moj deda Draža Mihailović", rekao je Tanjugu Dražin unuk Vojislav Mihailović.
 
"Na dan 17. jula na dan pogubljenja mog dede dajemo pomen u porodičnoj organizaciji. Tužno je, međutim, što se parastos ne služi na jednom mestu već na više mesta u Beogradu", rekao je Mihajlović.
 
Prema Vojislavu Mihajlović, "mnogi ime (Draže Mihailovića) i svetu borbu vojske iz Drugog svetskog rata upotrebljavaju i politički zloupotrebljavaju za neke svoje dnevne potrebe".
 
Mihajlović, vođa vanparlamentanog Srpskog demokratskog pokreta obnove (SDPO) je dodao da se slika u javnosti o ulozi njegovog dede u Drugom svetskom ratu još uvek nije promenila.
 
"Ne možemo očekivati da će se slika promeniti, a i da će se naći grob gde su ostaci moga dede sahranjeni. Bili ste svedoci da su tražili porodičnu DNK analizu i kao da smo nadomak da saznamo gde su grob i posmrtni ostaci, ali je to sve imalo marketinšku i političku notu", mišljenja je Mihajlović.
 
Članovi vanparlamentarnog Srpskog liberalnog pokreta položili su venac na Adi Ciganliji, za koju se pretpostavlja da je tu streljan i ukopan general Mihailović, navedeno je u saopštenju. Ta stranka je u Vaznesenskoj crkvi u Beogradu je održala i pomen generalu Mihailoviću na kome je bila i bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić.
 
 
 
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/68140/Godisnjica-ubistva-denerala-Draze
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment