Friday, July 23, 2010

Парастос генералу у Дражевини July 17, 2010

Drazevina


July 22, 2010

Реп. асоц. за неговање тековина Равногорског покрета


У месту Ундруља, данас Дражевина, недалеко од манастира Добрун, (општина Вишеград) у суботу 17. јула 2010. године, послије јутарње литургије у цркви Светог Николе одржан је парастос ђенералу Драгољубу Дражи Михаиловићу - Чичи, који је прије 64 године убијен од стране комунистичке власти, после монтираног судског процеса, који је одржан у Београду од 10. јуна до 15. јула 1946. године.

Јутарњу, заупокојену литургију служили су свештеници и монаси Српске православне цркве уз присуство бројних потомака и поштоваоца ђенерала Михаиловића и његових Равногораца, који су углавном пострадали током Другог светског рата и непосредно послије њега.

Послије литургије бројни гости, који су дошли из готово свих крајева Републике Српске, Србије и Црне Горе, заједно са свештенством и монаштвом посетили су место гдје су 13. марта 1946. године приликом заробљавања ђенерала Михаиловића погинули његови пратиоци поручник Благоје Ковач, капетан Никола Мајсторовић и мајор Драгиша Васиљевић, командант Вишеградске четничке бригаде. Ово место обележено је спомеником у облику крста, који је постављен 2000. године залагањем чланова и симпатизера Српског покрета обнове, који и данас доследно истрајава на откривању истине о мјесту егзекуције и сахране ђенерала Михаиловића. Крај стазе на мјесту гдје су сахрањени Благоје, Никола и Драгиша, породица Мајсторовић, синовци Ранко, Љубомир и Миленко и синовице Јелена и Зора су 2002. године подигли надгробни споменик. Код овог споменика одржан је помен овим храбрим српским витезовима који су до последњег даха тог 13. марта били уз свог команданта. Историјски час на том мјесту одржао је професор Предраг Остојић, аутор књиге „Чичина прича“.

Тачно у 12 часова, на платоу испред цркве Светог Николе код споменика ђенералу Михаиловићу, послије интонирања химне „Боже правде“, одржан је парастос ђенаралу Михаиловићу. Присутнима се обратио монах Јован Гардовић, који све ове године истрајава у намери да заврши овај јединствени спомен - комплекс. Он је у име присутних упутио апел државној комисији Републике Србије у чијој је надлежности проналажење места егзекуције и сахране ђенерала Михаиловића „да је крајње време да се окупимо код ђенераловог гроба, како би му по хришћанском, православном обреду одржали вечно опело и достојанствено, како и доликује га сахранили“. Наш Чича је то заслужио и пред Богом и пред људима, јер је пао као жртва комунистичког безумља, напуштен и од савезника, препуштен као и читав српски род на милост и немилост Брозових убица.

„Пре 64 године, дан по погубљењу ђенерала Михаиловића, режимска, комунистичка штампа пренела је кратку агенцијску вест да је у Београду извршена смртна пресуда над ратним злочинцем и издајником генералом Дражом Михаиловићем. Данас, 64. године послије, његова свећа гори још сјајније у свим православним храмовима, у свим српским домовима и у срцима свих истинских родољуба. Истину о бесмртном ђенералу, најодликованијем официру 20. века никаква комунистичка пропаганда није успјела сакрити, па тако неће ни његов гроб. Искрено се надамо да ћемо се догодине окупити око ђенераловог гроба, који ће као луча светлети поколењима“, рекао је професор Остојић, завршавајући историјски час у спомен комплексу у Дражевини.

Овај скуп је организовао Оштински одбор Равногорског покрета Републике Српске из Вишеграда, чији су чланови за ову прилику припремили ручак - скромну трпезу љубави за покој душа ђенерала Михаиловића и свих Равногораца.

У исто време, на Равној Гори у организацији Српског покрета обнове и Републичке асоцијације за неговање традиција Равногорског покрета, у цркви Светог Ђорђа одржан је парастос коме су присуствовали високи функционери СПО и Републичке асоцијације Александар Југовић и Александар Чотрић, који су положили и венац на споменик ђенералу Михаиловићу. У име ДС венац је положио посланик Срђан Миливојевић.

Парастос бесмртном Чичи одржан је и у Београду у цркви Светог Марка, Саборном храму и Вазнесенској цркви, цркви Св. Николе на Жлијебима изнад Херцег Новог, као и у многим местима у којима живи васколико Српство.


http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=226&Itemid=1




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment