Tuesday, August 03, 2010

КРСНА СЛАВА РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА - СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА - СЕЛО БА 2. АВГУСТ 2010.

From:

http://www.ravnogorskipokret.com/

Written by:  Равногорац

August 3, 2010


На дан Светог Пророка Илије 02. августа 2010.-ог. Лета Господњег са благословом Његовог преосвештенства епископа епархије ваљевске Господина Милутина, Равногорски покрет прославио Крсну славу на легендарном месту у Храму Светог Пророка Илије у селу Ба где је и обновљен 1990 год,кад је деловао у потпуној илегали, и да је данас после 20 год. потпуно легалан и званичан.Дан светитеља Илије спада у ред најпоштованијих светитеља међу Србима. Слави се 02. августа по новом календару тј 20 јула по старом календару. Обичаји и веровања везани за Св. Илију разликују се у нијансама од места до места.




Живот се народни преплиће са библијским предањем и хришћанском вером па се тако може рећи да овог светитеља Срби уврштавају у огњене свеце, тј. да он управља громовима и муњама. Касније је своју пламену силу и чудеса Свети Илија употребио у борби против Израиљског цара Ахаве и његове жене Језавеље који су се клањали идолима и народ одвраћали да служе једином живом Богу. Језавеља је наговорила мужа да будући Сиријанка подигне храм у Сирији богу Ваалу и да одреди многе свештенике да служе том лажном богу. Великим чудесима Свети Илија затвори небо, настаде суша од три године и шест месеци, спусти огању са неба и запали Богу жртву. Затим је молитвама својим спустио кишу; чудесно умножио брашно и уље; удовици Сарепти васкрсао умрлог сина; многа друга чудеса чинио и прорицао. На небо је узнесен на огњеним колима и са огњеним коњима. У Новом Завету на светој гори Тавор се јавио заједно са Мојсијем нашем Господу Исусу Христу. У Јовановом Откровењу, Апокалипси се говори да ће се Свети Илија појавити пред сам крај света да сузбије силу Антихристову.




Равногорски покрет већ пуних двадесет година слави Крсну славу Свети Пророк Илија у порти храма Светог Пророка Илије,где пре самог Богослужења и резања славског колача,организовао и уприличио добровољну и хуманитарну акцију давања крви у нашој акцији - "Дајем крв за Косово и Метохију" где је прикупљена крвна плазма и испоручена Здравственом центру Косовска Митровица који традиционално сарађује са Равногорским покретом.Акција давања крви отпочела је у 8 часова и трајала је све време организованог скупа и крсне славе.





Богослужење и литургија у Храму Светог Пророка Илије почела је у 9 часова, Богослужењу се чинодејствовали свештеници епархије ваљевске и црквене општине парохије башке, парох и старешина Храма Светог Пророка Илије, отац Саша Тимотић, изасланик Његовог преосвештенства епископа ваљевског Господина Милутина протонамесник отац Милован Теовановић, Високо преподобни архимандрит отац Панталејмон из србске православне заједнице из Јужне Африке уз саслужење бројног свештенства и протонамесника епархије ваљевске.Богослужењу у Храму Светог Пророка Илије присуствовао је масовни број верника,мештана,чланова и поштовалаца Равногорског покрета.Након Богослужења приступило се опхођењу око самог храма, на челу са свештенством епархије ваљевске,предвођени протонамесником епархије ваљевске оцем Милованом Теовановићем,Високо преподобним архимандритом оцем Панталејмоном и бројним свештенством епархије ваљевске,праћени бројним верницима и члановима Равногорског покрета.








Приступило се резању славског колача Крсне славе Храма Светог Пророка Илије и Равногорског покрета, старешина цркве Светог пророка Илије отац Саша Тимотић,колачари славе браћа Дејан и Драган Урошевић и председник Равногорског покрета Срђан Срећковић,Богослужење и резање славског колача чинодејствовао је протонамесник и духовник Равногорског покрета отац Милован Теовановић испред епархије ваљевске. Старешина Храма Светог Пророка Илије и председник црквене општине Башке, отац Саша Тимотић и духовник Равногорског покрета протонамесник отац Милован Теовановић позвали су саборно окупљени род србски на трпезу љубави у парохијском дому Храма Светог Пророка Илије. Приликом трпезе љубави очитана је Молитва Господња и благословен је скуп братска трпеза љубави од стране присутног свештенства епархије ваљевске и прочитана је посланица преосвећеног владике ваљевског Господина Милутина.








Протонамесник и духовник Равногорског покрета отац Милован Теовановић је дао реч Високо преподобном архимандриту оцу Пантелејмону који се обратио србству са својим импресијама и пренео поздраве васколиког србског рода и верника који су на привременом раду у Јужноафричкој епархији и са читавог Афричког континента који укупно броји око 15000 православних верника који привремено живе и раде на тим просторима, и да је он као Високо преподобни архимандрит духовни вођа нашег народа у расејању у Африци. Присутнима се обратио и старешина Храма Светог Пророка Илије и председник црквене општине Башке, отац Саша Тимотић захвалио се свима пристутнима на одличном одзиву васколиког рода,домаћина славе,мештана,чланова председништва Равногорског покрета са чланством,братским покретима и организацијама, и захвалио се свима који сматрају Храм Светог пророка Илије у Ба као центар духовног сабрања и исконског места Србиновог и не жале труда и воље да буду и учествују активно приликом Светог славског обреда.






Окупљеном народу у парохијском дому обратили су се протонамесник и духовник Равногорског покрета отац Милован Теовановић цитирајући текст из свог саопштења преко кога се огласио у својству духовника Равногорског покрета:

„Свако је по свом рођењу слободан да живи и управља својим животом по сопственом нахођењу. Па ипак сваки појединац припада народу, а сваки народ има своју културу, традицију и обичаје што све заједно чини национални идентитет тог народа. Као што је лична карта доказ нашег личног идентитета, тако је национални идентитет доказ нашег постојања и припадања једном народу. Свако треба да буде поносан на своју националну припадност и слободан у њеном испољавању. Ја волим свој народ - српски. Поносан сам на своје претке, јер имам чиме да се дичим. За Србе кажу да су мали, пркосан и ратнички народ.

А ја кажем да су Срби небески народ. Небеска Србија, Србија је рајска, миомирна красна као ружа мајска. Далеког лета Господњег 28. јуна 1389. године на Видовдан, великомученик косовски Кнез Лазар заједно са својим косовским витезовима и мученицима, подарио нам је Небеску Србију. Оставио нам је светли пример свога опредељења: ''Радије и нестати као људи него опстати као нељуди. Јер човек и мртав није мртав пред Богом живим.'' Наша славна историја препуна је храбрих и часних људи који су своје животе положили и уградили у камен темељац националног идентитета. ''Нема веће љубави од оне да неко живот свој положи за ближње своје'' (Јн. 15, 12-13). Ово су речи светог Јеванђеља Христовог.

Овим речима се руководио Свети Кнез Лазар и храбри борци за КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ. Ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић човек - војник, заклео се Богу и Краљу да ће живот свој дати за своју отаџбину и за свој народ. Господ је рекао: ''Ја сам ПУТ, ИСТИНА и ЖИВОТ, КО ХОДИ ЗА МНОМ, НЕЋЕ ХОДИТИ ПО ТАМИ'' (Јн. 14, 6). Шта је време којим меримо овоземаљске догађаје, наспрам вечности којој сви тежимо? Зло никада није било вечно. Оно може имати само категорију привременог, док је само Божија правда вечна. Будимо стрпљиви. Стрпљени и спашени. Господ ће показати праведни и истинити пут. Нека Господ Бог да, да се српски барјак поносно вијори увек и свагда, да Срби буду јединствени, сложни, поносни и да у њиховим срцима увек пламти Косовски завет: ''ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ''

Бурно поздрављен од присутног народа који веома цени беседу свог духовника и изасланика Његовог преосвештенства епископа ваљевског Господина Милутина, реч је дата председнику Равногорског покрета Срђану Срећковићу,који је поздравио присутно свештенство,часне оце,витешку гарду, присутан народ,који су увеличали светковину крсне славе, и нагласио да је дошао коначно дан кад је Равногорски покрет легалан и званичан пред црквом,народом и државом, и да нећемо одступати ни за педаљ ни у злу ни у добру, и да је обавеза и част сваког Равногорца да буде са својим духовником и члановима председништва на овај свети и благословени дан. Између осталих скупу су се обратили књижевник и логораш из комунистичких казамата Антоније Ђурић,који је напоменуо да је србски народ непоколебљив и одан својој идеји и коначном циљу протеривању тоталитарне и погубне политике која иде ка свесном затирању србског идентитета.

Такође су се обратили испред Отачаственог покрета Образ г.Младен Обрадовић који је нагласио да је србском роду неопходна саборност,слога и оваква Божја слика и икона србског православног сабрања и поштовања. Испред организације Иницијатива за Краљевину Србију скупу се обратила и гђа.Љиљана Јовановић такође нагласивши непресушну потребу за србском слогом и разумевањем и само тако можемо доћи до исчекиваног и једног циља саборности и упостављање православне монархије и краљевине Србије као исправног државног уређења. Након обраћања домаћина,свештенства и гостију приступило се додели икона, повеља ,захвалница заслужним за доприносе и учешћу у ширење идеје водиље.




Повеља је додељена домаћину Храму Светог Пророка Илије и црквеној општини Бачкој, повељу је прими свештеник отац Саша Тимотић,захвалница протонамеснику и духовнику Равногорског покрета оцу Миловану Теовановићу,захвалнице присутном свештенству епархије ваљевске,захвалница за братску сарадњу председнику Отачаственог покрета Образ Младену Обрадовићу.Протонамсник и духовник Равногорског покрета отац Милован Теовановић је уручио у име епархије ваљевске и у име преосвећеног владике г. Милутина икону председнику Равногорског покрета Срђану Срећковићу и целокупном чланству Равногорског покрета и захвалио се на одговорном понашању која треба увек одликовати сваког Равногорца и да је веома поносан што је духовни вођа Равногорског покрета. Присутно свештенство је братски позвало присутан народ на трпезу љубави која се одвијала у православној и бтратској атмосфери пуној братске љубави и искреног уважавања.

Свештенство епархије ваљевске на челу са протонамесником и духовником Равногорског покрета оцем Милованом Теовановиће,старешина Храма Светог Пророка Илије отац Саша Тимотић и председник Равногорског покрета Срђан Срећковуиић искрено се захваљују васколиком роду србском који се окупио и увелико увеличао светковину и прославу крсне славе Храма Светог Пророка Илије и Равногорскопг покрета, и позива да и следеће године се саборно окупимо и у што већем броју саборно обележимо и прославимо велику светињу.

Свештенство епархије ваљевске на челу са протонамесником и духовником Равногорског покрета оцем Милованом Теовановиће,старешина Храма Светог Пророка Илије отац Саша Тимотић и председник Равногорског покрета Срђан Срећковуиић искрено се захваљују васколиком роду србском који се окупио и увелико увеличао светковину и прославу крсне славе Храма Светог Пророка Илије и Равногорскопг покрета, и позива да и следеће године се саборно окупимо и у што већем броју саборно обележимо и прославимо велику светињу.



Written by : Равногорац




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment