Monday, August 02, 2010

Oсвештен споменик палим и преминулим борцима првог батаљона друге нишке бригаде Чегарског корпуса ЈВУО капетана Мирка Ћирковића




Photo of the spomenik in Nish, Serbia
courtesy of Mr. Bane Jevtic


"Suva Planina" Nish, Serbia
Photo on "Panoramio" by Silvi in Serbia


Александар Динчић, историчар из Ниша

јул 2010


У недељу, 25. јула о.г, у селу Горња Студена, подно Суве планине, у присуству поштоваоца лика и дела ђенерала Драже Михаиловића и свих добронамерних људи, откривен је освештен споменик палим и преминулим борцима првог батаљона друге нишке бригаде Чегарског корпуса ЈВУО капетана Мирка Ћирковића.

Споменик је дело мајстора Горана Станковића и Топлице Дукића из Ниша.

Након окупљања следбеника и пријатеља равногорског покрета код цркве Свете Тројице и јутарње литургије, одржан је парастос погинулим и умрлим четницима са подручја Доње и Горње Студене, који су улазили у састав првог батаљона. Након парастоса, свештеник је освештао споменик, након чега су присутни отишли на ручак у сеоском дому.

Из Доње и Горње Студене у формацијама ЈВУО је учествовало преко 200 људи, а од тога је 15 погинуло у рату. Из Доње 7, а из Горње 7 и један који је био призећен.

Окупатори су због четништва ухапсили 60 Студенаца, од којих је 40 прошло логор на Црвеном крсту у Нишу, а 32 је интернирано у француске и аустријске логоре.

Равногорски покрет овде настаје тако што се четници из Студеничке чете одреда војводе Богосава Стојановића-Корвинског одмећу на Суву планину, а касније им се придружују и припадници Нишке чете СДС. Сви они доносе оружје и муницију у Горњу Студену у штаб. Тако од краја 1942. овде постоје војне формације ЈВУО, а батаљон је званично регистрован фебруара 1943. када је формиран Чегарски корпус у Заплању.

На Јелкића падини се налазио штаб четничког команданта Миливоја-Мике Златановића. То је први батаљон друге нишке бригаде Чегарског корпуса ЈВУО.

У селу су се налазили и спашени савезнички пилоти. Равногорски одбор и сељаци су их хранили и чували. Авион је оборен изнад Лесковца и пао је код школе у Доњој Студени. Сви пилоти су спашени и касније евакуисани. У село су доведени и спашени пилоти после пада авиона на Сувој планини. Као захвалницу, Американци су четничком команданту Мики Златановићу послали новчаницу од једног долара на којој су се потписали. Новчаницу и данас чува његов син, Божидар, који је такође присуствовао недељном скупу у Горњој Студени.

У Горњој Студени је др Милан Шијачки у пролеће 1943. одржао говор пред масом народа. Скоро цела Доња и Горња Студена је дошла да слуша Дражиног организатора.

Студенци су, осим неких појединаца, листом били за Краља и Отаџбину.


Александар Динчић, историчар из Ниша

July 2010

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment