Saturday, August 28, 2010

Делегација Републичке асоцијације за неговање традиција Равногорског покрета из Београда у Херцеговини



Обележавању храмовне славе Светог Преображења у Автовцу код Гацког 19. августа присуствовала је и делегација Републичке асоцијације за неговање традиција Равногорског покрета из Београда, коју је предводио члан Управног одбора господин Миодраг Јакшић.

Представници Републичке асоцијације за неговање традиција Равногорског покрета књижевник Миодраг Јакшић и историчар Предраг Остојић посетили су спомен собу погинулих бораца Гатачке бригаде и кућу Јефте Илића у Пустом Пољу код Автовца, која се налази недалеко од чувене куле Зимоњића, у којој је генерал Драгољуб Дража Михаиловић, са Врховном командом ЈВуО, боравио у лето 1942. године.

У кући Јефте Илића 13. јула 1942. одржан је састанак коме су, поред осталих, присуствовали четнички прваци и команданти из Херцеговине и Далмације: војвода Илија Трифуновић Бирчанин, војвода Добросав Јевђевић, војвода Петар Баћевић, капетан Милорад Поповић, свештеник Радојица Перишић и Петар Самарџић.

На овом састанку Дража је издао задатке подручним командантима. Задаци су били: организовати народ за борбу у тренутку кад се процени да има изгледа на успех; збацити постојеће окупаторске режиме; одржати ред у земљи; обезбедити државне границе; ослободити крајеве који су били под туђином; казнити по закону народне издајнике и туђине. Искрцавање савезника се очекивало пролећа 1943. године највероватније у рејону Сплита.

Боравак Михаиловићевог штаба у гатачком крају знатно је утицао на морал српских устаника, који су се у том делу Херцеговине суочили с незапамћеним терором и злочинима усташа над цивилним становништвом, о чему је у својим романима писао и Вук Драшковић.

Приликом боравка делегације Асоцијације, размотрена је и могућност сарадње са општинском борачком организацијом Гацка, како би се обележило место боравка генерала Михаиловића на овим просторима.



http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=230&Itemid=1

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment