Tuesday, August 17, 2010

Парастос војводи Павлу Ђуришићу 8. августа, 2010 у мјесту Горње Заостро код Берана (Црна Гора)

Voyvoda Pavle Djurisic


View of Berane, Montenegro from Jasikovac Park
Photo by Marko Guberinic on "Panoramio"




From:

Реп. асоц. за неговање тековина Равногорског покрета

субота, 14 август 2010


У недељу 8. августа у мјесту Горње Заостро код Берана (Црна Гора) одржан је парастос војводи Павлу Ђуришићу, који је прије 65 година убијен заједно са већим бројем официра и личном пратњом у злогласном логору Јасеновац послије заробљавања у логору у Градишци.

Скуп у Горњем Заостру одржава се традиционално на славу Великомученице Св. Петке Трновске којој је и посвећена црква у облику „косовског крста“ , која је подигнута у оквиру спомен комплекса, који је у изградњи, а који треба да подсјећа на вријеме када је у Горњем Заостру био смјештен штаб војводе Ђуришића.

Пред великим бројем присутних јутарњу литургију и парастос служили су свештеници Српске православне цркве. У име домаћина гостима из Србије, Републике Српске и Црне Горе обратио се Милан Добрашиновић, син Светозара Добрашиновића, замјеника војводе Павла Ђуришића, који заједно сасвојим командантом и страдао априла 1945. године у Јасеновцу. Послије његовог обраћања приређен је културно-уметнички програм , који је обогаћен учешћем: црквеног хора саборног храма у Беранима, који је отпевао химну Боже правде. Послије наступа културно уметничког друштва из Берана и народних гуслара приређен је ручак за све госте.

Претходно вече на платоу недалеко од цркве, гдје је предвиђено место за постављање споменика војводи Павлу Ђуришићу, одржана је промоција књиге „Пуцај, рат је завршен“, чији је издавач невладина организација „Открићемо истину“ из Будве. Ова књига је плод дуготрајног истраживачког рада ауторског тима на чијем је челу новинар и публициста Саво Греговић, а посвећена је „безгробој војсци“, Црне Горе, Боке, дела Херцеговине и источне Босне, која је заједно са великим збегом народа доживела незапамћен егзодус на свом путу од Црне Горе до Словеније (децембар 1944. – мај 1945.)

Скупу у Горњем Заостру, присуствовао је председник Нове српске демократије и један од опозиционих лидера у Црној Гори господин Андрија Мандић, проф. Предраг Остојић, који се у име Републичке асоцијације за неговање традиција Равногорског покрета обратио присутним, господин Миодраг Божовић, члан председништва Уједињених равногорских покрета, господин Бранислав Живковић председник Равногораца из Крушевца. Међу бројним гостима били су и „српски чича“ Милета Павићевић из Подгорице, који је у Горњем Заостру приредио изложбу одабраних и веома ретких фотографија као и господин Лука Каваја, унук покојног Николе Каваје.






http://www.ravna-gora.org/index.php?option=com_content&task=view&id=229&Itemid=1


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment