Tuesday, August 31, 2010

Slobodan Homen: Znam sve o Draži, osim gde je sahranjen

Press Online

Vesti Dana

Beograd, Serbia

August 31, 2010


Komisija za utvrđivanje okolnosti pod kojima je lišen života bivši general vojske Kraljevine Jugoslavije Dragoljub Draža Mihajlović utvrdila je sve okolnosti koje su prethodile njegovoj egzekuciji 17. jula 1946. godine, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Slobodan Homen / Photo from Press Online


On je rekao da je Komisija utvrdila ko je uhapsio Mihajlovića, gde i na koji način, gde se nalazio tokom pritvora u Beogradu i šta se sve dešavalo tih dana.

 - Jedino što još ne možemo sa stopostotnom sigurnošću da tvrdimo je tačno mesto gde je sahranjen. Nije sporno da se to mesto nalazi u Beogradu i da postoje dve lokacije gde je moglo da bude izvršeno streljanje, ali želimo da imamo čvrste dokaze sa kojima bismo izašli u javnost - istakao je Homen.



Jedna od nepoznatih okolnosti bio je i tačan datum streljanja, ali je, prema rečima Homena, iz informacija saslušanih svedoka Komisija utvrdila da je to bilo 17. jula 1946. uz potvrdu dokumentacije iz poverljivih arhiva Velike Britanije.


General Mihailovich in his jail cell 1946

Naći će mu grob... Homen ne odustaje od potrage za Dražom


- Očekujem da britansko Ministarstvo spoljnih poslova uskoro dostavi i dokument koji će ukazati na tačno mesto gde je streljan Mihajlović. Bez obzira na veliki protek godina, nadamo se da će Komisija završiti posao - kaže Homen.

(AG.)

 


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****


No comments:

Post a Comment