Tuesday, August 31, 2010

Stigla dokumenta iz Britanije - Englezi znaju gde je ubijen Draža

Blic Online

V. Z. C. - Agencije

August 31, 2010


Beograd - Komisija za utvrđivanje okolnosti pod kojima je ubijen đeneral Vojske Kraljevine Jugoslavije Dragoljub - Draža Mihailović utvrdila je sve okolnosti koje su prethodile njegovoj egzekuciji 17. jula 1946, ali još ne zna mesto gde su skriveni posmrtni ostaci.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen da je komisija, čiji je on član, utvrdila ko je i kako zarobio đenerala Mihailovića, gde se nalazio tokom pritvora u Beogradu i šta se sve dešavalo tih dana.


General Draza Mihailovich

- Jedino što još ne možemo sa stopostotnom sigurnošću da tvrdimo je tačno mesto gde je sahranjen. Nije sporno da se to mesto nalazi u Beogradu i da postoje dve lokacije gde je moglo da bude izvršeno streljanje, ali želimo da imamo čvrste dokaze sa kojima bi izašli u javnost - istakao je Homen. Prema saznanjima „Blica”, jedine dve sumnjive lokacije su Ada, gde je nekada bio zloglasni oznaški zatvor, i Lisičiji potok, gde su partizanske jedinice vršile masovna streljanja.

Jedna od nepoznatih okolnosti bio je i tačan datum streljanja, ali je prema rečima Homena, iz informacija saslušanih svedoka komisija utvrdila da je to bilo 17. jula 1946. godine, uz potvrdu dokumentacije iz poverljivih arhiva Velike Britanije.

On je napomenuo da komisija nastavlja da pribavlja dokumentaciju iz raznih zemalja i naglasio da je u ovom trenutku u toku prevod 150 strana dokumentacije koja je stigla iz Velike Britanije, a s koje je prethodno britanska vlada skinula oznaku poverljivosti.

On očekuje da Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije uskoro dostavi i „suštinski dokument” koji će ukazati na tačno mesto gde je pogubljen đeneral Mihailović.

Pred Višim sudom u Beogradu za 16. septembar zakazano je prvo ročište u postupku za rehabilitaciju đenerala Mihailovića.

Zahtevom za rehabilitaciju zatraženo je poništenje presude od 15. jula 1946, kojom je đeneral Mihailović, posle montiranog suđenja pred partizanskim sudom, osuđen na smrt.

BIA je leta prošle godine dostavila komisiji spisak sa imenima 12 pripadnika Ozne koji su 12. marta 1946. zarobili đenerala Mihailovića. U njegovom zarobljavanju učestvovale su dve grupe operativaca. U prvoj su 12 pripadnika Ozne koji su preobučeni u ravnogorske uniforme uspeli da se infiltriraju u najbližu okolinu đenerala Mihailovića. U drugoj je bilo sedam operativaca koji su služili za vezu, a paravan im je bio da obavljaju meteorološka istraživanja. Predvodnik grupe koja se prerušila u uniforme Kraljevske jugoslovenske vojske bio je tada potpukovnik Svetolik Lazarević. Grupu „meteorologa” predvodio je tada potpukovnik Jovo Kapičić. Prema dokumentaciji, Kapičić je bio čovek za posebne zadatke Josipa Broza i sumnja se da je bio prisutan pogubljenju, kao i da sigurno zna gde se nalaze posmrtni ostaci đenerala. On je u intervju za za „Blic” naveo:

Ne bih rek’o gde je Dražin grob ni da mi glavu uzmu”. Objasnio je tada da đeneralov grob postao tajna da se ne bi pravio kult ličnosti „jer je Srbija većinom bila za četnike, ne za partizane”.



http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/205046/Englezi-znaju-gde-je-ubijen-Draza


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment