Monday, November 07, 2011

Има ли Србија снаге да се дистанцира од ових злочина како би закорачила на стазу моралног оздрављења? / Драган Крсмановић





Можда је време да се Срби суоче са чињеницом да је лепо мишљење које имају о себи и својим квалитетима ипак претерано. Српски народ је у суштини демократски. Ослобођена од турске власти Србија се изграђивала као држава слободних сељака, власника земље коју обрађују, и равноправних грађана са општим правом гласа и једнакошћу пред законом.

Али као да су ова времена давно прошла. У суочавању са траумама властите прошлости чак су и наши „омиљени сусједи“ Хрвати отишли даље од нас. Вођени властитим политичким интересима покренули су судски поступак против бивших припадника ОЗН-а а једног од њих, времешног господина Бољковца, и ухапсили. Премало за правду али ипак симболички значајно као жеља да се успостави дистанца од тоталитарног режима једне партије која је у процесу преузимања власти олако ликвидирала десетине хиљада политичких неистомишљеника. Да би власт лакше приграбила Комунистичка партија је формирала своју политичку полицију „Одељење за заштиту народа“ (наследника батаљона ППК-против пете колоне) која је под маском борбе против непријатеља ликвидирла и све оне који су представљали сметњу успостављању новог режима.

У рату, посебно грађанском, нико не штеди противника и наравно да су и друге зараћене стране чиниле злочине и одмазде, али је обим и систематичност злочина учињених од стране припадника ОЗН-а превазишао све дотадашње. Шест деценија ћутања је учинило своје и шира јавност у Србији не само да није упозната са размерама ових злочина већ и сумња да су они заиста и почињени.

За то време злочинци који су својим рукама побили стотине кривих и недужних (њима је то било свеједно) шетају се још увек улицама наших градова док имена њихових надређених красе наше тргове.

Има ли Србија снаге да се дистанцира од ових злочина како би закорачила на стазу моралног оздрављења?



Драган Крсмановић

Српски либерални савет

November 4, 2011




*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment