Tuesday, February 26, 2013

Промоцијa Календара за 2013. годину посвећеног генералу Михаиловићу и припадницима Равногорског покрета / Републичкa асоцијацијa за неговање тековина Равногорског покрета и Удружења припадника ЈвуО 1941-1945. Feb. 22, 2013



У свечаној сали Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 22. фебруара 2013. у организацији Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета и Удружења припадника ЈвуО 1941-1945. Одржана је промоција Календара за 2013. годину посвећеног генералу Михаиловићу и припадницима Равногорског покрета.

Велики број присутних на овој вечери у име Удружења припадника ЈвуО 1941-45 поздравио је др Душан Ђукић, председник, у име Републичке асоцијације за неговање тековина равногорског покрета професор Предраг Остојић, у име приређивача календара Милош Павковић и генералштабни пуковник Новица Стевановић.

Присутни су на почетку промоције имали прилику да виде документарни филм о операцији Халијард, који је на најбољи начин осведочио догађаје из 1944. у којима су припадници ЈВуО, под командом генерала Михаиловића уз у историји незабележену пожртвованост српског народа успели да спасу и омогуће безбедан повратак за више од 500 савезничких авијатичара.

У свом обраћању професор Остојић се захвалио издавачима и приређивачима календара, који на најбољи начин представља покрет генерала Михаиловића у светлу какав је био, а не каквог га и данас приказују они чија „победа“ представља највећи српски пораз у историји, већи и од Косова 1389.

У име одсутног председника Републичке асоцијације за неговаwе тековина равногорског покрета господина Александра Чотрића прочитана је његова беседа о генералу Михаиловићу у којој се на крају каже да је „рехабилитација Вишег суда у Београду потребнија нама него генералу, да бисмо искупили бар делић својих грехова према њему, јер је најважнији Суд генерал већ одавно успешно прошао.“

Др Душан Ђукић је говорио о улози Удружења припадника ЈВуО 1941-1945. у афирмацији покрета генерал Михаиловића, о издавачкој делатности и најавио нове књиге које Удружење спрема, а које на најбољи начин рехабилитују покрет генерала Михаиловића.

У име приређивача календара присутнима се обратио Милош Павковић:

„Ово је јубиларна, пета година за редом како Удружење припадника ЈВУО и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета издају свој календар. Као и претходних и ове 2013. године он представља мали допринос у борби за истину о историјској улози Равногорског покрета у нашој земљи. Деценијском пропагандом и индиктринацијом послератне власти су потпуно уништиле праву слику о ЈВУО. Ових пет година покушавамо да сликом, кроз календаре које поклањамо, развргнемо ове подле лажи, које се и дан данас сервирају. На тај начин желимо да прикажемо ове светле личности и догађаје из наше историје на начин на који заслужују у свој величини свог подвига и своје личности! Посебно бих морао да се захвалим господину Александру Чотрићу, Александру Цветковићу, Предрагу Остојићу и штампарији Ехцелзиор, без чијег труда овај календар не би био одштампан.

У календару се налази 12 групних фотографија које приказују различите сгменте из ратних година Другог светског рата и дочаравају атмосферу која је владала у Равногорском покрету као и сву озбољност и моћ војне организације ЈВуО. Покушали смо да кроз овај колаж на прави начин представимо слику о покрету ђенерала Михаиловића и надамо се да смо у томе барем делимично успели.

Промоцији су између осталих присуствовали представници Удружења Краљевина Србија: председник Бојан Старчевић и потпредседник Јевђа Јевђевић, професор др Спасоје Крунић, драмски уметник Јово Осмајлић, историчар Немања Девић, музичар Драган Млађеновић, који је са две композиције дао тон овој вечери.

На крају промоције подељени су календари, а присутни гости су позвани на скроман коктел.

 

 
 
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****


No comments:

Post a Comment