Thursday, August 08, 2013

"Како да опстане српска емиграција" - Момчило Бабић, председник Покрета српских четника Равне Горе за Велику Британију

POGLEDI

(“Србија“, Стони Крик, Канада, јун 2013.)

Spomen Dom Generala Dragoljuba Mihailovica
Schererville, Indiana
 
 Окупљање и васпитавање наше омладине у српском духу је најважнији и можда најтежи циљ који је пред нама, ма којој организацији или удружењу припадали – истакао је Момчило Бабић, председник Покрета српских четника Равне Горе за Велику Британију, на 62. конгресу Покрета у америчком граду Шервилу.
 
Образлажући ову мисао, Бабић је наставио:
 
“Као и у Енгелској, верујем да се и овде у Америци већи број наше омладине приближава англиканском свету, што је разумљиво, јер се у тој саредини њихов осећај да су Срби постепено гуши.
 
Сви ми у дијаспори појединачно, наша Српска православна црква и све организације, имамо дужност да настојимо да бар умањимо, ако већ не можемо да спречимо расуло наше омладине и да остане у оквиру наше заједнице. А ми који смо у Покрету српских четника Равне Горе треба да смо за пример. Треба да смо активни, не само у оквиру Покрета, већ и у Српској православној цркви и другим национално наклоњеним организацијма, да окупљамо, саветујемо и утичемо на нашу омладину, да наша заједница постане и буде што већа, моћнија и угледнија.
 
Када је у 15. веку на самртној постељи енглески краљ Хенри Седми питао свог младог сина Хенрија Осмог, оног који се после женио шест пута, да ли зна која је његова највећа дужност као краља, Хенри Осми му је одговорио да треба да сачува јединство државе, цркве, окупља великане, заштити народ, итд. Отац Хенри Осми му је запрепашћено одговорио: ‘Све што ти говорим и трубиим годинама, ништа не слушаш, последња ти је прилика да запамтиш очеве речи. Највећа ти је дужност да оставиш наследство после себе! Без наследства после твоје смрти, све што направиш и стечеш током свог живота, срушиће се и уништити као да те никад није било!’
 
Драга браћо и сестре, и наша је дужност да иза нас оставимо наследство. Дужност је свих, били у Покрету српских четника или не, да се залажемо да наш млађи нараштај одрасте и васпита се у нашем српском духу, и задужбину коју им остављамо да прихвати и унапреди. Да на пример, на овом темељу који ви постависте овде у Шервилу овим домом, подижу друге домове широм Америке и Канаде.
 
Наш славни војвода Ђујић је имао визије, знао је шта је српском народу потребно у туђини. Наставио је свој рад у туђини, формирао је и оставио нам Равногорски покрет. Покрет који већ деценијама прикупља српски народ да не буде растурен и усамљен по свету. Бесмртни генерал Дража није оклевао, није се поколебао и помирио са судбином пада земље под моћнијом силом, већ је одлучно пристао да брани и заштити што је српско.
 
Не смемо, драга браћо и сестре, да малаксамо и губимо наду и да напустимо њихове идеале, све док српске земље не буду ослобођене и српски народ не буде имао право да се на миру врати на своја вековна прадедовска огњишта по Крајинама, Босни и Херцеговини, Косову и Старој Србији.
 
Угледајмо се у њихова дела и став, да нам буду за пример да и ми од себе дамо што можемо за наш опстанак као заједнице у дијаспори. На тај начин ћемо бити у стању, драга браћо и сестре, да заштитимо и помогнемо нашем народу у Отаџбини.“
 
 
 
(“Србија“, Стони Крик, Канада, јун 2013.)
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment