Wednesday, August 28, 2013

Spomenik za 110 četnika! VELIKOGOSPOJINSKA AKCIJA U ETNOSELU ŠTITKOVO / "Alo.rs" August 27, 2013

Alo.rs
Autor: Željko Dulanović
27.08.2013
August 27, 2013

Pored spomenika Vuku Kalajitoviću Kalajitu (1913-1948), komandatu Mileševskog četničkog korpusa, u etnoselu Štitkovo na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, biće svečano otkrivena spomen-ploča sa imenima 110 njegovih saboraca iz sedam sela Mesne zajednice Božetići, u opštini Nova Varoš.

Većini mladića, čija će se imena naći na spomeniku, ni danas se ne zna grob
Foto: Željko Dulanović
 
Mnogima od njih ne zna se ni grob, pa će im crna mermerna ploča na kamenom zidu sa imenima i godinama rođenja i stradanja biti jedini beleg.
 
Krajputaš četničkom komandantu Vuku Kalajitoviću su pre tri godine na njegovoj dedovini na padinama Čemernice, nedaleko od rodne kuće i ukraj puta Nova Varoš- Ivanjica, podigla trojica Beograđana poreklom iz tih krajeva. Spomen pripadnicima Ravnogorskog pokreta podižu potomci i članovi letos osnovanog Udruženja „Knezovi Raškovići“ u Štitkovu.
 
- Na spomen-ploči će biti i imena 58 mladića od 17 do 25 godina, od kojih je većina streljana bez suđenja i dokaza krivice u čistkama Ozne posle 1945. godine, u kojima je uništena čitava mladost božetićkog kraja – kaže Miloš Vjetrović, predsednik Udruženja „Knezovi Raškovići“.
 
Kao ni za većinu stradalih ravnogoraca iz sela na padinama Javora, još uvek se ne zna ni mesto na kojem je sahranjen i njihov komandant Vuk Kalajitović. Čuveni četnik bio je potomak knezova Raškovića, koji su stolovali u Štitkovu, svršeni akademac i kraljev oficir, a stradao je januara 1948. godine u vrletima Zlatara.
 
- Kalajitović je aktivirao bombu ispod sebe kako ne bi pao živ u ruke pripadnika Udbe, a njegovom beživotnom telu ubrzo se izgubio trag - kaže Vojin Vučićević, inicijator ove akcije.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

 

No comments:

Post a Comment