Tuesday, December 17, 2013

VIDEO: "Равна гора" у Чикагу / "RTS - Radio-Televizija Srbije" and "Radio Avala" December 16, 2013

RTS - Radio-Televizija Srbije
December 16, 2013

У Чикагу је Радош Бајић представио серију "Равна гора", чији је сценариста и редитељ. Публици су приказани одломци из неколико епизода, а Бајић је одговарао на многа питања о серији и њеном настанку. Пре Чикага, промоција "Равне горе" одржана је у Вашингтону.

Пре првог и историјског приказивања Равне горе у Чикагу у друштвеној сали Српског саборног храма, овдашњи хор је отпевао химну Србије Боже правде. Госте је поздравио и пожелео им добродошлицу старешина храма протонамесник Дарко Спасојевић.

Приказана је компилација од одломака неколико епизода серије Равна гора. После пројекције, Радош Бајић је имао и разговор са публиком и одговарао је на сва питања о серији, а након тога било је много оних који су желели да се сликају и лично разговарају са гостом из Београда.

„Чикаго је метафорично место, када је у питању српска мука и избеглиштво због идеолошких разлога. Чикаго и овај део Америке пружио је уточиште великом броју часних југословенских и српских официра, који су се заклетвом За краља и отаџбину одрекли много тога, напустили своју домовину, вечно патили, и постали део америчког друштва, интегрисали се, али и сачували сопствени идендитет и душу", рекао је Радош Бајић.

Пре доласка у Чикаго Равна гора је са великим успехом приказана и у биоскопу у центру америчког главног града, Вашингтона.

„Ту постоји група официра америчке војске који су јако заинтересовани за овај пројекат, поготово што се они боре да буде стална изложба везана за Халијард мисију. Они су вољни да подрже сваки пројекат који доприноси да се она велика неправда која је учињена не према само једном човеку, већ целим народом, исправи и да људи почну да разумеју шта се дешавало. То је једна врло сложена прича, доста трагична и која треба да се исприча до краја", рекао је Обрад Кесић (TMS Global Consultants).

Нема сумње да је приказивање овог филма било важно и за ауторе овог пројекта и за српску заједницу у Америци.

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/%D0%92%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/1471531/%22%D0%A0%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0%22+%D1%83+%D0%A7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B3%D1%83.html


*****



Rados Bajic na premijeri Ravne Gore u Cikagu - The screening of Ravna Gora in Chicago

By Aleksandar Zigic of Radio Avala

Posted on You Tube by "rtvzigic"
December 15, 2013



http://youtu.be/6FYnStKO__k


*****

If you would like to get to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com


*****

No comments:

Post a Comment