Friday, February 20, 2015

“ANATOMIJA ZABORAVA” - U Londonu otvorena izložba o Jasenovcu / "Israel News" [RTS] February 20, 2015

Israel News
[RTS]
February 20, 2015

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu otvorila je u Domu Vladike Nikolaja u Londonu izložbu “Anatomija Zaborava”, posvećenu žrtvama hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i Donjoj Gradini, saopštila je Komisija.

Izložbu, čiji su autori Vanja Smulja i Spomenka Kuzmanović, pripremila je Narodna i Univerzitetska biblioteka Republike Srpske povodom 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, prenosi Tanjug.

wpid-jasenovac-jadovno-com.jpeg

Na svečanosti u Londonu predstavljena je i knjiga “Ivan Hans Merc, rimokatolička ‘crkva’ i istinite laži” kojom autor Dragana Mijatović Tomašević pokušava da rasvetli život i rad Merca koji je, prema pisanju hrvatske štampe, bio duhovni vođa hrvatskog ustaškog pokreta.

 

Komisija je predstavila i dobrotvornu organizaciju “Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation”, koja je osnovana u Velikoj Britaniji i prikuplja sredstva za izgradnju memorijalnog centra na jasenovačkom stratištu u Donjoj Gradini i istraživanje genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.

 

Istina o zločinima bi, navodi Komisija čiji je predsednik Srboljub Živanović, trebalo da omogući uspostavljanje međusobnog pomirenja različitih verskih i etničkih grupa koje sada žive na teritoriji Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

 

Međunarodna Komisija za istinu o Jasenovcu (u kojoj nije bilo predstavnika sa teritorije bivše Jugoslavije), kojom je predsedavao američki profesor Bernard Klajn, utvrdila je da je preko 1.400 rimokatoličkih sveštenika i časnih sestara mučilo i ubijalo Srbe, Jevreje i Rome.

 

Među žrtvama je bilo preko 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma, piše u saopštenju Komisije koja dodaje da je Hrvatska bila jedina zemlja na svetu koja je imala logor za istrebljenje dece. Utvrđeno je da je među jasenovačkim žrtvama bilo 110.000 dece ispod 14 godina starosti.

 

Otvaranju izložbe i promocija u Londonu prisustvovali su, između ostalih, princeza Katarina, diplomatski kor na čelu sa ambasadorom Srbije Ognjenom Pribićevićem, predstavnikom Vojske Srbije pukovnikom Sašom Perovićem, sveštenstvo pravoslavnih crkava u Londonu, nastavnici londonskog univerziteta, predstavnici britanske nacionalne biblioteke i mnogih srpsko-britanskih udruženja.

 

(rts)

 

http://isra-news.net/2015/02/u-londonu-otvorena-izlozba-o-jasenovcu/

 

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment