Sunday, February 22, 2015

Podnet zahtev za rehabilitaciju kralja Petra Drugog Karađorđevića i prestolonaslednika Aleksandra / "Novosti" February 3, 2015

Novosti
V. C. S.
03. februar 2015.

Zahtev za rehabilitaciju zastupnici porodice podneli su pred Višim sudom u Beogradu.

Kralj Petar II Karađorđević
 
ZAHTEV za rehabilitaciju kralja Petra Drugog Karađorđevića i njegovog sina prestolonaslednika Aleksandra zastupnici porodice podneli su juče pred Višim sudom u Beogradu. To je za "Novosti" potvrdio jedan od advokata dinastije Đorđe Đurišić.
 
- Očekujemo da će sud brzo doneti rešenje, jer je u pitanju zakonska, a ne sudska rehabilitacija - objašnjava Đurišić. - To znači da sud ne mora da odlučuje da li su ispunjeni zakonski uslovi za rehabilitaciju, pa je možda i odbije, već treba samo da donese rešenje. Zakonom iz 2001. oni su već rehabilitovani, jer je ukinut Ukaz Predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947, kojim je porodici Karađorđević oduzeto državljanstvo i imovina.
 
Agencija za restituciju shodno Zakonu o restituciji, tražila je, međutim, da joj advokati dostave pravosnažno rešenje o sudskoj rehabilitaciji. To je zakonski uslov za povraćaj imovine za sve građane, pa i za kraljevsku porodicu. Agencija je još 10. oktobra dostavila Karađorđevićima Nalog za dopunu zahteva za restituciju, u kome im traži dokaze o rehabilitaciji kralja Petra, princa Aleksandra, prinčeva Tomislava, Andreja i kraljice Marije. Pošto su kraljica Marija i njeni sinovi Tomislav i Andrej, kao i knez Pavle i kneginja Olga, ranije već rehabilitovani, prestolonaslednik Aleksandar odlučio je da podnese zahtev za oca i sebe.
 
Mada je podnošenje ovog zahteva najavljeno još početkom decembra, po rečima Đurišića, pravni zastupnici porodice čekali su da se završi štrajk advokata.
 
Dinastija je, inače, podnela zahtev za restituciju celokupne imovine u Srbiji, a povraćaj zahteva deset naslednika kralja Petra i prinčeva Tomislava i Andreja.
 
POTPIS IVANA RIBARA
 
UKAZ Predsedništva Prezidijuma kojim je Karađorđevićima oduzeto državljanstvo potpisao je Ivan Ribar, ratni i lični prijatelj Josipa Broza Tita. Njegovo sprovođenje povereno je tadašnjoj vladi FNRJ. Ova odluka nije obrazložena nijednom jedinom rečenicom, samo je na kraju spiska članova dinastije kojima se oduzima državljanstvo i imovina napisano - "svi u inostranstvu".
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
 
*****

No comments:

Post a Comment