Wednesday, June 17, 2015

ОДРЕЂЕНИ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ "ДРАГИША КАШИКОВИЋ" ЗА 2015. ГОДИНУ / ИК "Српска реч" и Републичка асоцијација за неговање тековина равногорског покрета

www.spo.rs
June 14, 2015


Вељко Лалић, главни и одговорни уредник часописа „Недељник“ из Београда добитник је награде "Драгиша Кашиковић" за новинарство у Србији, а Драган Јаковљевић, главни и одговорни уредник „Српских недељних новина“ из Будимпеште, лауреат је признања за новинарство у дијаспори.

Лалићу и Јаковљевићу награда је припала за високо професионално умеће, истраживачко и аналитичко новинарство, објективност, независност и непристрасност, као и за храброст у објављивању информација и ставова.

Признање које од 1994. године додељују Издавачка кућа "Српска реч" и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета, за врхунски домет и ширење слободе стваралаштва у областима којима се бавио новинар и свестрани уметник Драгиша Кашиковић (1932-1977), припало је историчару др Срђану Цветковићу за књигу „Између српа и чекића“, која је плод деценијског истраживања аутора о политичким суђењима, дисиденству у комунистичкој Србији, прогонима унутрашњег непријатеља и улози тајних служби.

Драгослав Митровић, афористичар из Цириха у Швајцарској овогодишњи је лауреат награде за збирку афоризма „Благо њима, ковчег нама“, у којој се налазе изузетно духовите, критичке и сатиричние мисли о времену у којем живимо.

Награда, која се састоји из плакете и новчаног износа, добитницима ће бити уручена у Удружењу књижевника Србије, Француска 7, у среду, 17. јуна, са почетком у 12 часова, на годишњицу убиства Драгише Кашиковића, главног уредника листа „Слобода“ у Чикагу.

О добитницима је одлучивао жири у саставу: књижевник Александар Чотрић (председник), књижевник Миодраг Јакшић и историчар Предраг Остојић (чланови). Признање ће добитницима уручити директор ИК „Српске речи“ Даница Драшковић.

Признање носи име по Драгиши Кашиковићу, једном од најзначајнијих стваралаца у дијаспори, сатиричару, писцу, публицисти, сликару, преводиоцу, новинару и уреднику. Кашиковић је од савременика назван „витезом српске политичке емиграције“. Рођен је 1932. године у Хаџићима, поред Сарајева. Кашиковић је као политички емигрант 1957. године дошао у САД, где је завршио факултет и перфектно овладао енглеским, немачким и француским језиком. Покренуо и књижевни часопис „Данас“, као и сатирични лист „Чичак“. Поред осталих, Кашиковић је објавио књиге „Поручник Каваја“, „Дупљаци“ (драма) и „Партија те тужи, Партија ти суди“ (афоризми). Кашиковић је убијен у Чикагу од припадника југословенске Службе државне безбедности, у редакцији листа "Слобода", гласила организације Српска народна одбране, коју је основао научник Михаило Пупин 1908. године.


http://www.spo.rs/vesti/466-odredjeni-dobitnici-nagrade-dragisa-kasikovic-za-2015-godinu.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****
 

No comments:

Post a Comment