Friday, January 27, 2017

Kusturica predstavlja istinu o Jasenovcu u Njujorku / "B92" [Tanjug] January 27, 2017

B92
[Tanjug]
January 27, 2017

Kusturica predstavlja istinu o Jasenovcu u Njujorku

Njujork -- Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta u petak će u Njujorku biti otvorena izložba "Istina o Jasenovcu - pravo na nezaborav".


Emir Kusturica
Photo: Tanjug
 
 Otvaranju će prisustvovati delegacija iz Srbije i preživeli logoraši, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu.

Logoraši i članovi delegacije iz Srbije prisustvovati centralnoj ceremoniji u UN, a obeležiće i Dan Svetog Save, 27. januar, kada će biti otvorena izložba, najveća postavka o Jasenovcu ikada do sada viđena u inostranstvu.

Izložbu "Istina o Jasenovcu-pravo na nezaborav", na kojoj će biti izloženo 180 panoa sa tekstovima Međunarodne Ekspertske grupe istoričara, 25 skulptura vajara Ljubiše Mančića i Katarine Tripković i 21 crtež slikara Dragana Jelovca, foto zid Vukice Mikače, autentični predmeti Memorijalnog centra Donja Gradina, knjige, projekcija filmova: "A bogovi su ćutali" i "Šaulov sin" organizovali su instituti za holokaust iz Izraela i za Jasenovac iz Njujorka, uz podršku ministarstava spoljnih poslova Srbije i Izraela.

Na njoj će biti izložena građa iz arhiva Izraela, Nemačke, SAD, Italije, Norveške, Srbije, Republike Srpske i Hrvatske.

Direktor Međunarodne Ekspertske grupe istoričara za pripremu 180 panoa izložbe je profesor Gideon Grajf, glavni istoričar Holokausta i ekspert za Aušvic Institut za Holokaust-Šem Olam iz Izraela.

Umetnički direktor Izložbe je Emir Kusturica, ambasador UNICEF, direktor Andrić Instituta i potpisnik Memoranduma o saradnji srpske i jevrejske akademske zajednice i dijaspore.

Promoteri kampanje "Jasenovački nezaborav" su istoričari iz sedam zemalja i javne ličnosti poput primadone Beogradske opere i narodnog poslanika Jadranke Jovanović, Ane Sofrenović, ambasadora UNICEF, Vjere Mujović Prajs, navelo je ministarstvo.

Prezentovanju izložbe su se pridružili i Institut Šem Olam i humanitarna organizacija 28. jun.http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=01&dd=27&nav_category=78&nav_id=1224500


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****
 

No comments:

Post a Comment