Tuesday, January 03, 2017

Valjevski sud će 5. januara [2017] saopštiti odluku o rehabilitaciji Kalabića / "Blic" Dec. 27, 2016

Blic Online
V. P.
27. 12. 2016

Valjevski sud će 5. januara [2017] saopštiti odluku o rehabilitaciji Kalabića

Viši sud u Valjevu saopštiće 5. januara odluku da li će biti rehabilitovan Nikola Kalabić, nekadašnji komandant Gorske garde kraljevske vojske tokom Drugog svetskog rata.

Nikola Kalabić
Foto: Foto Arhiva porodice / Privatna arhiva

Zahtev za rehabilitaciju podnela je Kalabićeva unuka Vesna Kalabić iz Valjeva, a na današnjem ročištu njen zastupnik, advokat Goran Branković istakao je u završnoj reči da je poznati predratni geometer, jedan od najbližih saradnika Dragoljuba Mihailovića, "proglašen za narodnog neprijatelja bez ikakvih validnih dokaza".

Branković je dodao da je Kalabić likvidiran iz čisto političkih i ideoloških razloga, te da bi zbog toga trebalo da bude rehabilitovan. On je podsetio i na, kako je rekao, “umetnutu” priču da je Kalabić izdao Mihajlovića.

- Ako bi se nekim čudom i prihvatila teza da je bio izdajnik, zašto su ga komunisti onda likvidirali bez suđenja, zašto mu se ne zna ni grob, zašto mu je porodica godinama bila na stub srama – naglasio je zastupnik Branković.

Valjevski viši tužilac Dragana Marković pozvala se na uputstvo Apelacionog javnog tužilaštva kojim je obavezana da se protivi Kalabićevoj rehabilitaciji, ukazujući da se on odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, "našao u krugu lica koja su proglašena ratnim zločincima i ne mogu se rehabilitovati".


http://www.blic.rs/vesti/hronika/valjevski-sud-ce-5-januara-saopstiti-odluku-o-rehabilitaciji-kalabica/c7p6ldx


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment