Thursday, January 05, 2017

Za rehabilitaciju Kalabića potrebno još dokaza / "Blic" Jan. 5, 2017

Blic Online
Predrag Vujanac
05. 01. 2017

Za rehabilitaciju Kalabića potrebno još dokaza

Viši sud u Valjevu nije doneo odluku da li će Nikolu Kalabića, komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u Drugom svetskom ratu, rehabilitovati, već je novu raspravu zakazao za 9. februar. [2017]

Nikola Kalabić
Foto: Foto Arhiva porodice / Privatna arhiva
 
Naime, sudija Dragan Obradović je naložio da se, radi dopune dokaznog postupka, ponovo otvori rasprava tako što će se od Arhiva Jugoslavije pribaviti odluka Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, po kojoj se Nikola Kalabić “našao u krugu lica koja su proglašena ratnim zločincima i ne mogu se rehabilitovati”.

Upravo na tu odluku, kao zastupnik države, pozvalo se i Više tužilaštvo protiveći se zahtevu za rehabilitaciju Kalabića. Viši sud je naložio da u nastavku rasprave, “u vezi dodatnih okolnosti”, ponovo bude saslušan i istoričar dr Bojan Dimitrijević.
 
Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac i da nije izdao vođu Ravnogorskog pokreta Dražu Mihailovića, “jer je ubijen pre nego što je Draža uhvaćen”.
 
- Teško mi je da imam komentar na ovu odluku suda jer oni rade kako žele i oni su ti koji vladaju. Ipak, nadam se da će moj deda biti rehabilitovan jer tokom suđenja nije podnet ni jedan jedini dokaz da je bio ratni zločinac – rekla je Vesna Kalabić.
 
Pre pet godina, inače, komandant Gorske garde je odlukom Osnovnog suda u Valjevu zvanično proglašen mrtvim. Sud je tada prihvatio svedočenje penzionisanog sveštenika Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca, koji je tvrdio da su Kalabića ubili pripadnici OZNE 19. januara u kanjonu reke Gradac, nedaleko od Valjeva. S obzirom da je OZNA Dražu Mihailovića uhvatila tek dva meseca kasnije, Kalabićevi naslednici upravo na osnovu toga tvrde da “nije mogao izdati Dražu”.
 
Po zvaničnoj verziji, međutim, Nikola Kalabić je bio pomagač OZNE u hvatanju Mihailovića, da bi potom, sa promenjenim identitetom, poživeo još nekoliko godina, skončajući na nepoznat način i na nepoznatom mestu. Istoričari se slažu da je istinu o čuvenom geometru iz Valjeva moguće utvrditi tek posle otvaranja svih arhiva OZNE i UDBE.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****

No comments:

Post a Comment