Monday, January 30, 2017

RAVNOGORSKI KALENDAR za 2017. godinu! / "Savremena Istorija" January 29, 2017

Savremena Istorija
January 29, 2017



RAVNOGORSKI KALENDAR za 2017. godinu!

U petak 27. januara 2017. godine u Beogradu u prostorijama SPO (Knez Mihailova broj 48) predstavljen je novi „Ravnogorski kalendar“ za 2017. godinu, kojeg tradicionalno priređuju Asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i Udruženje pripadnika JVuO 1941-1945.

Promociji kalendara prisustvovao je veliki broj potomaka i poštovaoca Ravnogorskog pokreta“, a s obzirom da je tog dana proslavljan i Sv. Sava, u sali se osećala prava praznična atmosfera.

Prisutne su pozdravili: u ime Asocijacije predsednik Aleksandar Ćotrić , u ime Udruženja predsednik prim. dr Dušan Đukić i u ime priređivača kalendara Ljuba Radojlović, sekretar Udruženja, Miloš Pavković, član predsedništva Udrženja „Kraljevina Srbija“. i istoričar Predrag Ostojić. U muzičkom delu programa nastupio je poznati beogradski muzičar Aleksandar Filipović Alfi, koji je ravnogorskim pesmama razgalio posetioce, ove izuzetne večeri.

„Retki su primeri da se u ovakom broju okupimo i da se preko Mihailovićevih bliskih saradnika predstavljenih na fotgrafijama ovog kalendara podsetimo na sudbinu generala Mihailovića, za koju je, u to smo uvereni, vezana i sudbina srpskog naroda tokom XX veka, pa evo i početkom ovog milenijuma.“ reči su narodnog poslanika Aleksandra Čotrića, koji se u svom pozdravnom govoru osvrnuo na lik i delo generala Mihailovića, navodeći da se i danas bez obzira na njegovu rehabilitaciju i dalje forsiraju i na TV programima prikazuju već više puta prikazani „partizanski filmovi bajkovitog sadržaja“ koji veličaju lik i delo Josipa Broza, jednog od glavnih krivaca za srpsku golgotu, koja traje evo već više od 70 godina.

Predsednik „Udruženja pripadnika JVuO 1941 – 1945“ dr Dušan Đukić je pozdravljajući prisutne dodao da će Udruženje, nastaviti da dostojanstveno obeležava značajne datume iz Ravnogorske istorije i da će dati značajan doprinos u borbi za istinu o pokretu generala Mihailovića, sa kojeg , na žalost, još uvek nije skinuta komunistčka anathema.

Asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i Udruženje pripadnika JVuO 1941-1945 već deveti put priređuju „ravnogorski kalendar“, a ovaj su obeležili likovi: Marka i Uroša Majstorovića*, pratilaca generala Mihailovića, generala Đukića, člana Vrhovne komande i komandanta severnih pokrajina, generala Miroslava Trifunovića, komandanta Srbije, generalštabnog pukovnika Miloša Radojlovića, komandanta Mlavsko-smederevske grupe korpusa, vazduhoplovnog kapetana Miloša Pavkovića, komandanta Požege, poručnika Đurađa Živojinovića, komandanta Jaseničke brigade, Smederevskog korpusa, pukovnika Dragutina Keserovića, komandanta Rasinskih korpusa, pukovnika Petra Baćovića, komandanta operativnih jedinica Hercegovine, majora Predraga Rakovića, komandanta Drugog ravnogorskog korpusa, majora Žike Markovića, komandanta Drugog kosovskog korpusa JVuO i dve ravnogorke iz Like Anke Njegovan i Dragice Krajnović.

Na naslovnoj strani je fotografija armijskog generala Dragoljuba Draže Mihailovića (1893- 1946), nastala pre drugog svetskog rata.

U ime Udruženja, sekretar Ljuba Radojlović, se na kraJu svog izlaganja zahvalio direktoru Srpskog pokreta obnove Aci Cvetkoviću na podršci,  pomoći I saradnji.


*Marko Majstorović, zajedno sa braćom Nikolom i Urošem, tokom rata je bio u obezbjeđenju Vrhovne komande JVuO i generala Mihailovića lično. Prebačen u istureno odelenje Vrhovne komande Istočne Bosne, potpukovnika Zaharija Ostojića. Poginuo na Lijevče polju aprila 1945.

*Uroš Majstorvić, lični pratilac generala Mihailovića, poginuo 6. januara 1946, na planini Panos u mjestu Provalije, opština Višegrad, štiteći odstupnicu generalu Mihailoviću, prilikom napada pripadnika vojske na njegovo podzemno sklonište.






 
 
*****
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontakt za kalendar:
Aleksandar Cotric
Kontakt: E-mail:
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com
 
*****
 
 

No comments:

Post a Comment