Friday, May 11, 2018

FOTOGRAFIJA TRESE TVITER Srpski vojnici JESU položili venac Draži Mihailoviću, ali u Vojsci tvrde da za to nisu imali dozvolu / "Blic" May 9, 2018

Blic
May 9, 2018
M. Tašković , N. Latković

FOTOGRAFIJA TRESE TVITER Srpski vojnici JESU položili venac Draži Mihailoviću, ali u Vojsci tvrde da za to nisu imali dozvolu


FOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA

Fotografija pripadnika Vojske Srbije koji u uniformama polažu venac na spomenik četničkom komandantu Draži Mihailoviću i streljanim Ravnogorcima pojavila se ovih dana na društvenim mrežama i izazvala opštu nevericu, pa čak i sumnje da je u pitanju fotomontaža. Međutim, kako saznaje "Blic", srpski vojnici su zaista odali počast četnicima na Ravnoj gori i snimak koji kruži internetom je - autentičan.

Sve je zapravo počelo kada je na društvenim mrežama objavljena sporna fotografija, koja se se masovno šerovala i komentarisala. U prvom momentu u Ministarstvu odbrane su ćutali, da bi posle nekog vremena demontovali da su pripadnici VS učestvovali u obeležavanju godišnjice Ravnogorskog pokreta i položili venac na spomenik Mihailoviću.

Ipak, na naše insistiranje da fotografija izgleda suviše uverljivo da bi bila fotomontaža, u kabinetu Aleksandra Vulina priznali su da se to zaista dogodilo, ali da je učinjeno "samoinicijativno" i mimo programa Vlade.- Pripadnici Vojske Srbije nisu dobili dozvolu da to učine. To je učinjeno mimo Plana i programa koji donosi Odbor Vlade za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije - kaže naš sagovornik.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin
FOTO: ZORAN ILIĆ / RAS SRBIJA

U zvaničnom odgovoru koji je "Blic" prethodno dobio navodi se da delegacije Ministarstva odbrane i VS zvanično polažu vence na spomen obeležja koja su obuhvaćena godišnjim Planom učešća u međunarodnim aktivnostima posvećenim očuvanju dostojanstvenog sećanja na žrtve oružanih sukoba u prošlosti u obeležavanju godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

- Naša zvanična delegacije nije položila venac na bilo kom mestu koje nije obuhvaćeno navedenim planovima i koje nije u skladu sa pomenutim državnim programom, pa tako ni na spomenik Draži Mihailoviću. Planove donosi Odbor Vlade za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, a njegovi članovi su ministri unutrašnjih poslova, prosvete, odbrane, kulture i informisanja, na čelu sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - poručuju u Ministarstvu odbrane.

Radić: Sve je moguće

Vojni analitičar Aleksandar Radić navodi za "Blic" da je svašta moguće, pa i da se ovakve stvari dešavaju u Vojsci.

Aleksandar Radić
FOTO: SCREENSHOT
- Naši nacionalisti koji su nose kokarde i brade i koji su bili okrenuti Zapadu, sada se zaklinju u Istok. Živimo u konfuznom vremenu, a takva nam je i vojska. Ipak, ako Ministarstvo odbrane nije znalo da pripadnici VS odaju počast četnicima, od njih očekujem odgovore ko se pojavio na Ravnoj Gori, koja jedinica i zašto. Šta god mislili, Jugoslovenska vojska u otadžbini je poražena snaga u Drugom svetskom ratu i neprihvatljivo je veličati snage koje su kolaboracionističke - ističe Radić.

Ravnogorski pokret: Pozitivne promene u Vojsci Srbije

Sa druge strane, Predrag Bogićević, predsednik Saveza Ravnogorskih pokreta, kaže da reč o jednoj u nizu pozitivnih promena koje se dešavaju u Vojsci Srbije poslednjih mesec dana.
FOTO: RAVNOGORSKI POKRET / YOUTUBE

- Vrlo bitne stvari dešavaju se u vojnim krugovima. Vojska je prvobitno odala počast streljanim Ravnogorcima, a potpukovnik Simović je čak spevao četničku pesmu i sve najbolje rekao o Dražinim pristalicama na Akademiji održanoj povodom obeležavanja dana kopnene vojske - kaže Bogićević za Tanjug.https://www.blic.rs/vesti/drustvo/fotografija-trese-tviter-srpski-vojnici-jesu-polozili-venac-drazi-mihailovicu-ali-u/sf7qt5g


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment