Sunday, May 13, 2018

ЗАШТО ВОЈСКА КРИЈЕ ПОМЕН ДРАЖИ? / "Pogledi" [Blic] May 11, 2018

Pogledi
[Blic]
В. З. Цвијић
May 11, 2018

ЗАШТО ВОЈСКА КРИЈЕ ПОМЕН ДРАЖИ?

ZAŠTO VOJSKA KRIJE POMEN DRAŽI "Diković dao dozvolu, a za polaganje venca vođi četnika znao je i VULIN"




На Равној Гори били су представници Војске Србије, њих око 200 уз дозволу војног врха, потврдио је за “Блиц” публициста и историограф Милослав Самарџић који је на позив војске и држао говор том приликом.

– Мене су пре тога посетили официри из Генерлштаба и питали ме да ли бих држао говор када Војска Србије први пут одаје почаст на Равној Гори ђенералу Драгољубу Дражи Михаиловићу. Прихватио сам ту част. Дошли су са четри војна аутобуса испред цркве. Било је њих око 200. Ту сам према програму одржао говор затим смо отишли код споменика ђенералу Михаиловићу и свештник Драго Јовановић је одржао опело. Свештенику и мени су након тога официри дали захвалнице на којима пише Генерелаштаб. Захвалницу од војске је добио и Владика ваљевски Милутин, који није био присутан – објаснио је за “Блиц” Самарџић.

Иста војна делегација је тог 5. маја обишла логор у Јајинцима, као места везана за Први и Други српски устанак – манастир Боговађу и Таково.

Осим Самарџића, неколико извора из Војске Србије потврдило нам је да је за овај пут дозволу дао начелник ГШ Љубиша Диковић, а тврде и да је са свим био упознат и министар Александар Вулин, који је тог 5. маја био на догађају који је организовао СУБНОР у Београду, око кога се окупљају поштоваоци комунистичког партизанског покрета.

Међутим, о посети Равној Гори Војска Србије није обавестила јавност. Чак се у накнадном саопштењу Министарства одбране које је одговор на новинарска питања, наводи да није била у плану, мада не демантују да су представници војске званично били на Равној Гори.

Фотографија војника који су одали почаст Дражи Михајловићу је изазвала много различитих коментара на Твитеру.

Иначе, Војска и скоро сви министри одбране више година уназад званично са представицима Амбасаде САД полажу венац у Прањанима код споменика Михаиловићу и његовим саборцима који су 1944. спасили 500 савезничких пилота. Михаиловић је због тога након рата одликован највишим ореденом за странце САД-а “Легијом заслуга” првог степена. Тај орден је свечано уручен његовој породици у Амбасади САД у Београду 2005.

После рата југословенски суд је Михаиловића осудио на смрт због наводне сарадње са окупаторима па је погубљен, а његово гробно место се не зна ни данас. Комисија Владе Србије за проналажење његових земних остатак је својвремено закључила да је убијен на Ади Циганлији код затвора који је тада тамо постојао.

Одлука суда је званично и правоснажно поништена 2015. у поступку рехабилитације.





http://www.pogledi.rs/%D0%B7%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B8/


BLIC:

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/zasto-vojska-krije-pomen-drazi-dikovic-dao-dozvolu-a-za-polaganje-venca-vodi-cetnika/qnvvqne


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at ravnagora@hotmail.com

*****

No comments:

Post a Comment